plod zelenchuk Палитра стил - PalitraStyle.com

На пазара в момента има плодове и зеленчуци в изобилие. Заради недостатъчното слънце все още повечето плодове и зеленчуци са оранжерийни и съответно са третирани с химикали. При превишено съдържание на нитрати и пестициди, храните стават опасни за човека. Натрупването на нитрати е особено опасно за бебета, малки деца, бременни и хора с болен стомах. Какво трябва да знаем за нитратите и как да сме сигурни, че консумираме чисти храни?

Нитратите в храните

Нитратите са естествени съставки на растенията. Те постъпват в тях от почвата при наторяване и са основен източник на азот, необходим за растежа им. В узрелите зеленчуци и плодове се съдържа минимално количество нитрати. Количеството на нитрати в растенията е различно и зависи от някои фактори като: температура на растеж, слънчева светлина, влажност на почвата, ниво на азот в почвата. Нитратите се използват широко освен в селското стопанство,  и в хранително-вкусовата промишленост като оцветители и консерванти. В човешкия организъм нитратите постъпват чрез водата и хранителните продукти.

Вредни ли са нитратите

Нитратите сами по себе си не са токсични. Опасност за здравето на човека представляват веществата, които могат да се образуват от нитратите, попаднали в организма (преди или след поглъщането им с храна или вода) - нитрити и нитрозамини. Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити още преди поглъщането им. Това превръщане може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти  - например при висока температура и намалено съдържание на кислород в помещението или по време на готвенето, най-вече при пържене.

Как да се предпазим от нитратите

Според Световната здравна организация допустимата дневна доза за нитрати е 3.7 милиграма за килограм тегло на възрастен човек.
Има няколко трика, които успешно можете да прилагате, за да намалите съдържанието на нитрати в храната, която консумирате:

• Измивайте добре под обилно течаща вода всички плодове и зеленчуци.
• Накисвайте измитите плодове или зеленчуци за 12 – 15 минути във вода. Така те ще загубят окло 10-15% от нитратното си съдържание.
• Избягвайте необичайно едрите плодове и зеленчуци, особено извън естествения им сезон. Прекалено големите размери  често са резултат от използване на азотни торове. Избирайте зеленчуци със среден размер, тъй като най-често те имат минимално съдържание на нитрати.
• Отстранявайте “най-нитратните” части на растенията: кочана и външните листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките.
• Добавяйте към салатата лимон. Той съдържа витамин С, който възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити и образуването на нитрозамини.
• При варене на зеленчуците изливайте водата, в която са врели още докато е гореща. По този начин се унищожават от 40 до 80 % от нитратите. Ако я чакате да изстине заедно със зеленчуците, тогава част от нитратите ще се върнат обратно в тях.
• Не претопляйте супи и ястия, защото така се увеличава концентрацията на нитрати в тях.
• Ограничете консумацията на колбаси и пушени месни продукти до един път в седмицата.

 

Още по темата: