hranitelna piramidaПалитра стил - PalitraStyle.com

Храната ни дава енергия за живот. Освен това тя е и удоволствие. Човек през целия си живот трябва да я цени и да й се наслаждава. Как да подбираме качествени и здравословни храни? Какво да включваме в дневното си меню, за да бъдем здрави и пълни с енергия? Има ли вредни храни?

Хранителна  пирамида

Сигурно сте виждали във всяко лечебно заведение пирамидата на здравословното хранене. Ако до сега не сте й обръщали внимание – време е да я разгледате. Та представлява картинно изображение на основните препоръки за хранене и може да ви помогне да планирате храненето си.  Пирамидата е разделена на сектори, които включват отделните групи храни и отразява основния пинцип на здравословното хранене, а именно разнообразието на хранителния прием, който се постига с ежедневна консумация на представители на всички групи храни.

Здравословно хранене: Въглехидрати

В основата на пирамидата, в най-широкия й сектор,  който съответства на най-препоръчителните храни са: пълнозърнест хляб, спагети, мюсли, ориз. Това са храните, които доставят въглехидрати на организма. Те съставят около 40% от препоръчваната храна през деня.

Здравословно хранене: Плодове и зеленчуци

Следващото ниво е отредено на плодовете и зеленчуците. На тях се пада съответно 15% и 20% (като към зеленчуците са включени картофи, салата и др.).

Здравословно хранене: Белтичини

10-15% от дневния прием храна трябва да е от млечни продукти – кисело, прясно мляко, сирене, а 5-10% се падат на месото, колбасите, рибата, яйцата и ядките – всичко това се отнася за предпоследното ниво на пирамидата, което осигурава белтъчините.

Здравословно хранене: Мазнини и захар

Върхът на пирамидата е  отреден на мазнините – масло, олио, зехтин и на захарните и шоколадови изделия  – 5% от дневния хранителен прием.

Здравословно хранене: Течности

Здравословното хранене е немислимо без употребата на достатъчно количество вода – минимум два литра дневно.

Здравословно хранене: За хората със специален хранителен режим

Някои хора със специален режим на хранене, предимно тези, които са вегетарианци и не консумират храни от животински произход, ще  срещнат трудности при удовлетворяване на потребностите си от пълноценен белтък, някои витамини и минерали и по-специално витамин В2 и В 12, калций, желязо и цинк. За да си осигурят прием на пълноценен белтък, трябва да консумират разнообразни растителни продукти, добри източници на белътк. За тях важи следната формула: бобови храни + зърнени храни + ядки + семена = доброкачествен белтък

Здравословно хранене и движение

За да има храната здравословен ефект върху нас, в дневния режим трябва да бъде включено достатъчно движение – любим спорт или просто разходка и изкачване на стълби.

 

Още по темата: