zelenchuciПалитра стил - PalitraStyle.com

Ако сте привърженик на здравословното, то сте наясно че зеленчуците и плодовете трябва да заемат основно място в нашето хранене. Те са важни както за децата, така и за възрастните, от особено значение са за хората в по-напреднала възраст.

Зеленчуците съдържат полезни пектинови вещества

В кореноплодните зеленчуци, каквито са червеното цвекло, ряпата, морковите, червените репички, алабашът и др. се съдържат т.нар пектинови вещества. Тези вещества намаляват интензивността на гнилостните и ферментационни процеси в стомаха, поглъщат вредните вещества и подпомагат бързото им изхвърляне от организма.

Подправните зеленчуци богати на фитонциди

В зеленчуци, най-вече като подправни – чесън, кромид лук, репички и др., се съдържат т. нар. фитонциди, които действат унищожително върху микроорганизмите.

В зеленчуците има калиеви и магнезиеви соли

Растителните храни са богати на калиеви и магнезиеви соли, които попаднали в организма на човека, се отразяват благоприятно на работата на сърдечно-съдовата система.

Лецитин и холин в зеленчуците

В значителен брой зеленчуци се съдържат богатите на фосфор съединения лецитин и холин, които възпрепятстват отлагането на плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Лецитин и холин има в зеления грах, фасула, соята, зелето, морковите.

Витамини и минерални соли във всички видове зеленчуци

Подобно на плодовете  зеленчуците са естествени носители на изключително ценния за здравето на човека витамин С.  Богати на витамин С са маруля, спанак, магданоз, лимони, портокали, шипки, ягоди, малини, зелени чушки, зелените пера на лука, коприва, киселец, лапад, зелен грах, картофи, зеле. Почти всички зеленчуците и плодовете съдържат витамини от група В, витамин Е и йодни соли. Тези вещества влияят благотворно върху правилната обмяна на веществата и подпомагат по-доброто храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

Зеленчуците са важни за здравето

При наличието на зеленчуци в храната, отделянето на стомашен сок се увеличава приблизително два пъти, отколкото при хранене само с хляб, месо, риба, яйца и др. При консумирането на по-големи количества зеленчуци, усвояемостта на белтъчните вещества от организма нараства от 75 до 85 – 95%. Съдържащата се в зеленчуците целулоза спомага за правилното изпразване на стомаха, а това води до изхвърлянето на излишните вредни вещества, образуващи се в стомаха по време на храносмилането.

 

Още по темата: