DrzdstoiStoyanovПалитра стил - PalitraStyle.com

Д-р Дроздстой Стоянов е професор по психиатрия и медицинска психология. С него разговаряме по темата “Синдром на професионалното изпепеляване”*.

*Синдромът на професионалното изпепеляване (burn out, бърнаут синдром) е феномен, на който са изложени всички работещи хора. В своята цялост синдромът се демонстрира като състояние на физиологично, емоционално и умствено изчерпване. Характеризира се с хронична умора, чувство за безпомощност и безнадеждност, развитие на негативно себевъзприятие и отношение към работата, живота и другите хора.

PalitraStyle: Професор Стоянов, кои професии провокират синдрома на професионалното изпепеляване?

Проф. д-р Дроздстой Стоянов: Почти няма професия, в която да няма изследвания на организационните психолози, че този синдром е разпространен. Това не би следвало да ни учудва, защото живеем в едно консуматорско общество, в което работодателят се старае да взима много и не винаги това взимане е съпроводено с възвръщаемост. От друга страна, аз съм склонен да вярвам, че има професии, при които този риск е по-добре очертан. На най-тежките последици на синдрома са изложени т.нар. помагащи професии, при които се работи с хора и професионалистите полагат усилия да окажат помощ в случаи, които са безнадеждни. Такива професии са лекарската, полицейската, професията на социалните работници.

PalitraStyle: Само от професията ли зависи проявата на синдрома на професионалното изпепеляване или и от самия човек?

Проф. д-р Дроздстой Стоянов: Средата предпоставя синдрома – безусловно. В професии, при които работещите се сблъскват с безнадеждност, с невъзможност да помогнат, със смърт – това е съкрушително за работещите. Средата диктува, че те като професионалисти не трябва да грешат, а те като всеки човек допускат грешки или обстоятелствата са такива, че не могат да помогнат. Това води до отчаяние и те стават раними към тези обстоятелства. Именно оспорването на мита за безпогрешността на професионалиста и на неговата всесилност е пътят към този синдром. Проблемът не е само в лошата работна среда или в човека, а в лошата комбинация между двете. Ако в работната среда се очаква инициатива, иновативност, а човекът като личност е плашлив, затворен в себе си, предпочитащ стереотипите, познатото, алгоритмите – то той ще бъде изпепелен много бързо.

PalitraStyle: Как да разпознаем симптомите?

Проф. д-р Дроздстой Стоянов: Симптомите са три. Първият е емоционално изтощение. Това означава, че професионалистът няма ресурс да бъде съпричастен, той е безразличен, неспособен, дори да се опита да разбере ситуацията на другия. Вторият симптом е дехуманизация – човекът става циничен, мисли си, че хората заслужават нещастието си или са грешки на еволюцията. Ако този професионалист се дистанцира от конкретната ситуация за няколко дни, установява, че това е дълбоко противно и не се харесва такъв, но в директния сблъсък той е бил арогантен и циничен. Третият симптом е намалени постижения. Състои се в това, че човек ходи без желание на работа, няма енергия, не желае да надрастне себе си и своите текущи постижения.

PalitraStyle: Ако открием тези симптоми у себе си как можем да се справим?

Проф. д-р Дроздстой Стоянов: Човек може сам да си помогне донякъде. Но както вече Ви казах, човек е поставен в професионалната си среда и е зависим от нея. Разбира се винаги има вариант да напусне тази среда. В Гърция, например, по отношение на психиатрите, системата и законовата база са такива, че предполагат ротация. Т.е. лекарят работи четири години в тежко психиатрично отделение, в следващите няколко години го местят на работа, при която се консултират здрави хора. След този период, той може отново да се върне на предишната работа.

Решението е в системна превенция на професионалното прегаряне. Това е свързано с психологическо консултиране. Има техники, които успешно се прилагат в рисковата професионална среда. Аз и моят екип сме такива професионалисти и предлагаме този вид услуга.

За контакт с проф. д-р Дроздстой Стоянов, д. м.: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Прием: XX ДКЦ София – понеделник и петък 13,30 – 15,30 ч.