teenАвтор: Динка Колева, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

*Динка Колева е  фамилен консултант и социален педагог. През последните 10 години работи в областта на психо-социалната и психотерапевтичната работа. Притежава опит в индивидуално и семейно консултиране, семинари и тренинги за подкрепа на родители, тренинги за развиване на екипи, обучения на специалисти в областта на психо-социалната работа.

Тийнейджър у дома – няма съмнение, че това е труден период в живота на вашето дете и за вас като родители.  Ето някои идеи, които могат да ви помогнат да запазите добра връзка с вашия тийнейджър:

Не пропускайте да изразявате своето уважение към вашия тийнейджър.
 
Дори да не го показва – вашето порастващо момиче или момче има нужда от това. Важно е да знаете, че е нужно да правите разлика между поведение и личност, особено в случаите, когато не одобрявате определена постъпка или решение на своето дете. Не критикувайте личността, а изразете неодобрението си към конкретната постъпка.

Подкрепете тийнейджъра, като му помогнете да разбере промените,  през които преминава.

Промените, които съпътстват тази въраст са на всички нива – физическо, емоционално, социално... Добре е да имате нужното разбиране за всички тези процеси, за да можете да окажете подходящия вид подкрепа, в нужния момент, зачитайки и нуждата на детето си от повече автономност и свобода.

Помислете за подходящи нови правила и граници, съобразени с възрастта.
 
Намирането на баланс между по-голяма степен на автономност и в същото време определени граници е много сериозна задача на всеки родител на тийнейджър. Добре е да помислите по посока на нови правила и граници, които да договорите с вашето дете.

Създавайте пространство на емоционално "безопасна" среда, в която тийнейджъра да се почувства чут.

За да запазите добра връзка и комуникация с вашето дете е необходимо да не забравяте, че то се нуждае от емоционално "безопасна" среда, в която има пространство да споделя, толкова колкото желае, без да бъде притискано и без да бъде постоянно критикувано. Тийнейджърът има нужда да бъде чут, не се нуждае да бъде поучаван всеки път, когато сподели нещо.  

Открийте подходящи дейности, които да осъществявате заедно.

Може би вашия тийнейджър предпочита да прекарва повече време със своите приятели, отколкото с вас и това е нещо естествено. Въпреки това бихте могли да помисите за подходящи съвместни дейности, които са приятни за вас и за вашето дете. Това би могло да ви осигури време, в което да се забавлявате заедно, да поддържате добра връзка между вас и възможност да общувате.

За връзка с Динка Колева – фамилен консултант
е-майл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
блог: http://dinkakoleva.blogspot.com/
сайт: http://familyconsultant.alle.bg/

 

Още по темата: