34weekсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Появата на нов член в семейството е винаги носи със себе си промяна. Ако събитието е вълнуващо и дългоочаквано за родителите, то за каката или баткото нещата са съвсем различни.Разбира се, че ако детето е достатъчно голямо разговорът за бебето ще е по-лесен. Но как да постъпим, ако бъдещата кака или батко са съвсем малки?

Прочети още...

dete hranaАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Всяка година расте броят на децата с наднормено тегло у нас. Европейската статистика сочи, че 38% от деца имат наднормено тегло. Тревожен е фактът, че 17% от децата над две години вече са болни от затлъстяване.

Прочети още...

teenАвтор: Динка Колева, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Тийнейджър у дома – няма съмнение, че това е труден период в живота на вашето дете и за вас като родители.  Ето някои идеи, които могат да ви помогнат да запазите добра връзка с вашия тийнейджър:

Прочети още...

dete roditelАвтор: Весела Балева, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

В  книгата си „Твоето компетентно дете”, датският семеен терапевт и педагог Йеспер Юл представя нова парадигма за отглеждането на децата и насърчаване на личностното им и социално развитие. Основната му цел е да вдъхновява, подкрепя и помага на родители и специалисти в името на социалното и умствено здраве на новото поколение, като предлага алтернативи на досегашните начини - послушание, физическо и емоционално насилие, налагане на правила, по които са отглеждани децата.   Вместо тях, той залага на зачитането на достойнството и на взаимност в общуването между родител и дете.

Прочети още...

dete roditelАвтор: Весела Балева, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Децата са истински, завършени хора от самото си раждане. Това означава, че умеят да общуват, да реагират, да проявяват съпричастност. Тези качества не се научават, те са вродени. И все пак, за да ги доразвият, децата трябва да общуват с възрастните, които уважават и моделират социалното, човешко поведение. В наши дни много психолози са на мнение, че е крайно време да се промени начина на общуване с децата и да се премине от взаимоотношенията тип „субект – обект” към „субект – субект”.

Прочети още...