dete hranaАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Всяка година расте броят на децата с наднормено тегло у нас. Европейската статистика сочи, че 38% от деца имат наднормено тегло. Тревожен е фактът, че 17% от децата над две години вече са болни от затлъстяване.


Забързаният ни ритъм на живот неминуемо се отразява върху грижата за правилното хранене на децата ни. Необходимо е още в най-ранна детска възраст да възпитаме у тях стил на здравословно хранене, за да създадем добри условия за тяхното здраве и правилно умствено и телесно развитие в бъдеще.

Съобразете храненето с енергийните нужди на детето

Детското меню трябва да е съобразено с енергийните нужди на детето, спрямо неговите пол, ръст  и възраст. Когато количеството на употребяванате храна надвишава разхода на енергия, и това става системно, е налице причина за затлъстяване. Ако имате съмнения дали давате нужното количество енергия на детето си, направете консултация с личния лекар или потърсете информация за препоръките на Здравното министерство.

Дръжте детето настрана от сладките изкушения

Не прекалявайте със сладките неща в храненето на вашето дете.  Прекомерната употреба  на прости, лесноусвоими въглехидрати като захар и сладкарски изделия е причина за затлъстяване. Предлагайте на детето храни като мляко и млечни произведения, плодове и зеленчуци. Месото в детското меню трябва да бъде прясно и качествено.

Домашно приготвената храна е за предпочитане

Изключете от детското меню пиците, дюнерите, хамбургерите, чипсовете и изобщо  всичко, което се нарича „бърза храна”. Най-добре е храната на вашето дете да бъде домашно приготвена. Така ще се сигурни какво точно съдържа тя. Приготвяйте по-прости храни като задушени, варени и печени ястия (пърженото си остава по-вредния начин на приготвяне на храната).

Насърчавайте движението

Детето трябва да има достатъчно движение – застоялият начин на живот е един от основните фактори за затлъстяване. Водете детето на разходки, насърчавайте го да играе подвижни игри като гоненица например, да кара колело, да рита с топка. Ограничете времето му пред телевизора и компютъра.

Към родителите на ученици

Не забравяйте, че стресът и недоспиването са едни от основните фактори за затлъстяване.

 

Още по темата: