34weekПалитра стил - PalitraStyle.com

Появата на нов член в семейството е винаги носи със себе си промяна. Ако събитието е вълнуващо и дългоочаквано за родителите, то за каката или баткото нещата са съвсем различни.Разбира се, че ако детето е достатъчно голямо разговорът за бебето ще е по-лесен. Но как да постъпим, ако бъдещата кака или батко са съвсем малки?

Подгответе малкото дете достатъчно рано за предстоящото събитие

9-те месеца бременност са доста дълго време. Затова най-подходящо е времето, когато сте в 6 месец, да съобщите на детето, че ще има братче или сестриче. Не е необходимо да затрупвате малкото дете с информация. Най-важно е да повтаряте периодично, съвсем простичко, че ще имате бебе. Не забравяйте да давате кратки, прости и конкретни обяснения. Наблюдавайте реакциите на детето.

Постарайте се детето да има положителна нагласа към предстоящата промяна

Бъдете реалисти. Не казвайте на детето, че ще може да си играе с бебето – да, това ще се случи, но на доста по-късен етап. Покажете му снимка бебето от ехографията си. Обърнете му внимание колко мъничко е  то. Добра идея е да чете на детето подходящи книжки по темата. Показвайте му снимки на бебета. Можете да му купите кукла „Новородено бебе” с биберон, шише и пр. и заедно да си играете.

Как да подготвим детето, когато раждането наближи

Когато раждането наближи, обяснете на детето кой ще се остане при него, докато Вие сте в клиниката. При възможност (някои клиники предлагат това) и ако Ви се струва добра идея, можете да заведете детето да разгледа клиниката, където ще раждате. Накрая, когато дойде големия ден, не тръгвайте да раждате без да кажете „Довиждане” на детето.  Обяснете му какво се случва, уверете го, че всичко е наред и че ще се приберете съвсем скоро.

Посещение в болницата

Най-вероятно Вашето дете ще иска да Ви посети в болницата. По всяка вероятност неговото внимание няма да се фокусира върху бебето. В типичния случай, детето ще иска да Ви разкаже какво е правило, докато Вас Ви е нямало. Обърнете му достатъчно внимание и разговаряйте с него, като проявявате интерес към всичко, каквото Ви казва.

Съвети  към Вашите близки и приятели

 Постарайте се да обърнете внимание на всички приятели и роднини, да поздравят каката или баткото преди да отидат да се възхищават над бебето. Разумно ще е от тяхна страна, когато Ви идват на гости да носят подарък не само за бебето, но и за по-голямото дете.

Ревността от страна на по-голямото дете е неизбежна

Позволете на своето по-голямо дете да разгледа бебето. Кажете му да бъде нежно и внимателно. Избягвайте думи като „Не”  или „Не прави това”. Опитайте се да приемете чувствата му. Успокоявайте го с действията си. Постарайте се да му обръщате достатъчно. Прегръщайте го, целувайте го. Когато имате възможност, оставете бебето на някого и отделете време само за по-голямото дете – можете да се поразходите, да поиграете или да почетете книжка.
Въпреки всичко, знайте, че ревността така или иначе ще се случи. Тя няма как да бъде предотвратена, но пък от друга страна това е вид опитност , която ще помогне на детето да порасне.