kosataАвтор: Антония Петрова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Гъстата, здрава и лъскава коса е притежание на малко представителки на нежния пол. По силите обаче на всяка жена е да се грижи за своята коса, така че тя да изглежда хубава.

Чиста коса

За да изглежда косата добре, тя преди всичко трябва да бъде чиста. Препоръчително е косата да се мие веднъж на 3-5 дни с подходящ, според състоянието й, шампоан. Косата се измива двукратно с избрания шампоан, като първия път се слага по-голямо количество от него. Масажира се интензивно като особено внимание се отделя на скалпа. Изплакването с вода трябва да е обилно, за да се отстрани качествено шампоанът. В противен случай сърбежът и бързото замърсяване на скалпа са неизбежни.

Лъскава коса

Косата изглежда лъскава и жива, когато е гладка, мека и добре хидратирана. Това лесно се постига с прилагането на подходящ балсам. След измиването с шампоан, върху мокра коса се нанася подходящ балсам. Добре е след втриването му в косата, да престои 2-3 минути. Ако балсамът е с отмиване, то изплакването трябва да е много грижливо. Ако се използва балсам без отмиване, може направо да се премине към изсушаване на косата. При много сухи и боядисани коса се налага използването на допълнителен препарат като кристали за коса или емулсии за допълнителна грижа. Те предпазват косъма от последващата топлинна обработка.

Здрава коса

Хубавата коса е здрава – без изгорели и нацъфтели краища, без косопад, без пърхут. Достатъчно е 1-2 в месеца да се прилага подходяща подхранваща маска. На сухата коса добре се отразява втриването на зехтин, бадемово масло или шеа. Въпреки че на пазара има огромно разнообразие от маски за коса, домашно приготвените също се отразяват изключително добре на косата. За основа на домашно приготвената маска за коса обикновено се ползват жълтък, изцедено кисело мляко и някакъв вид натурално масло. Посещенията при фризьора за редовно подстригване при поддържане на прическата също са много важни за правилният растеж и здравето но косата.