sunglassesАвтор: Антония Петрова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Слънчевите очила са любим моден аксесоар и на жените, и на мъжете. Носим ги в ежедневието, подходящи са и за деловия стил, слагаме ги, когато сме в планината или на морето. В последно време, поради поради изтъняването на озоновия слой в атмосферата и увеличаване интензитета на ултравиолетовите лъчи (UVA, UVB, UVC), слънчевите очила стават здравна необходимост за всеки човек.

Слъчевите очила се носят целогодишно

Слънчевите очила са основно средство за защита на очите и чувствителната околоочна зона на кожата от вредните слънчеви видими и невидими лъчи. Погрешно е убеждението, че през лятото ултравиолетовите лъчи са по-силни. През всеки сезон те са факт, затова слънчевите очила не са само летен аксесоар, а целогодишен.

UV филтър на слънчевите очила

Само качествените очила, с вграден UV филтър могат да осигурят сигурна защита от ултравиолетовите лъчи. Когато купуваме очила, трябва внимателно да четем надписите на техните дръжки и на придружаващият ги паспорт. Означението, което имат очилата със специален химически състав на стъклата, осигуряващ 100% защита, е UV 400. Другият маркер СЕ означава, че са удовлетворени изискванията на Европейските директиви, т.е. 100 % филтриране на електромагнитни лъчи с дължина до 400 nm.

По-евтините варианти на слънчеви очила са изработени от пластмаса или минерално стъкло, които пропускат в голяма степен ултравиолетовите лъчи. Те могат да изглеждат ултра модерни и стилни, но вредят на очите, защото предпазват единствено от ярката видима светлина. Намалявайки яркостта на преминалата светлина те карат зеницата на окото да се разшири, което води до попадане на още повече UV лъчи.

Поляризация на слънчевите очила

Качествените слънчеви очила, освен UV филтър имат и поляризиращ ефект. Това означава, че елиминират отблясъците и дават възможност да виждаме максимално ясно и контрастно. Това е особено важно за шофьорите.

Степен на пропускливост на светлината при слънчевите очила

Слънчевите очила имат различна степен на затъмнение. Тук важна роля играе цветът на стъклата. Степента на пропускливост на светлината категоризира всеки чифт очила с означението Filter Cat. 0-4.

Очилата от категория 0 са подходящи за облачно време и основно като моден аксесоар; пропускащи 80-100% от светлината;
Категория 1 са подходящи за променливо време (редуващо се слънце и облачност);
Категория 2 са подходящи при слънчево време и при шофиране;
Категория 3 са подходящи при ярко слънце и при шофиране;
Категория 4 е най-високата степен, очилата са подходящи при ярко слънце и разходки в планината.

 

Още по темата: