Fashion-DaysАвтор: Антония Петрова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Всеки сезон екипът на Pantone Color Institute създава доклад за цветовите тенденции на PANTONE Fashion. Това е един преглед на цветовете, очертаващ най-добрите нюанси, които модните дизайнери показват в Седмицата на модата в Ню Йорк в своите колекциите за предстоящия сезон.

Цветовете от модния подиум са ключов индикатор за „цветните истории“, които можем да очакваме във всички области на дизайна. Ето защо докладът PANTONE Fashion Color Trend Report е вашият леснодостъпен справочник за най-важните цветови тенденции в сезон пролет/лято 2018.

Цветът продължава да бъде задвижваща сила и ключов фактор за модните тенденции за пролетта и лятото на 2018 година. В отговор на консуматорската нагласа сред потребители, дизайнерите признават необходимостта наличието на повече цветове в своите колекции. Отбелязвайки една многообразна цветна история, която разширява възможността за себеизразяване, докладът PANTONE® Fashion Color Trend Report за пролет 2018 разполага с топ 12 цвята за мъжка и дамска мода. Докладът отчита и четири класически цвята, които са независими от сезонната мода и по този начин осигуряват структурата на всеки гардероб.

Желанието за цветово самоизразяване е ключов за пролетта на 2018 г. Цветовете рисуват картина през калейдоскопа на оптимистични нюанси и чувствени тонове. Именна чувството на оптимизъм и увереност дава неподозирана жизненост в модните тенденции. Това обаче не означава, че липсват по-неутрални или класически нюанси. Тъй като те са достатъчно семпли, тези основни цветове съществуват сами по себе си и осигуряват основата за цветовата хроматичност.

Предоставената ни от модата свобода да изследваме и експериментираме с повече цвят, дава основания на всеки, който си взаимодейства с нея да се чувства неограничен от традиционно познатите цветови съчетания. Нетипичните за пролетта нюанси, които правят сложни и оригинални комбинации, провокират желанието на потребителя да експериментира с цветовете през цялата година без никакви ограничения.

За пролетната 2018 Топ 12 цветна палитра

Палитрата пролет/лято 2018 насърчава чувството за забавление и освобождаване. Тя ни води в свят с атмосфера на сложност и оригиналност, провокирани от драматичното смесване на цветовете.

P1

PANTONE 13-0646 Meadowlark
Дързък и жив, уверен и искрящ яркожълт нюанс, подчертаващ сезона. Той блести с жизнерадост и осветява света около нас.
 

PANTONE 17-1563 Cherry Tomato
Импулсивен,  оранжево-червен, излъчващ топлина и енергия. Този цвят изисква внимание, никога не може да бъде пренебрегнат.
 

PANTONE 16-4132 Little Boy Blue
В очакването на ясното синьо небе, този цвят вече не е само за малки момчета. Интуитивен и експанзивен, това лазурно синьо носи обещанието си за нов ден.
 

PANTONE 18-1440 Chili Oil
Подправки, съвсем извън сезона. Добавя ароматна характеристика към пролетната палитра.

P2

PANTONE 14-3207 Pink Lavender
Розовата лавандула е мека и романтична виолетова отсянка, която очарова със своето успокояващо въздействие.
 

PANTONE 15-1520 Blooming Dahlia
С вълшебния си аромат, нежната съблазнителна Blooming Dahlia ни обгръща със своята привлекателност.
 

PANTONE 16-5533 Arcadia
Ретро, но същевременно модерно, Arcadia е хладно, чисто зелено. Със своя нюанс на синьо ни отвежда в нова посока за сезона.
 

PANTONE 18-3838 Ultra Violet
Предавайки оригиналност и изобретателност, магическият Ultra Violet е отличителен и сложен пурпурен цвят, който завладява и интригува.

P3 

PANTONE 18-1028 Emperador
Богатият шоколадов кафяв Emperador добавя сила и плътност към пролетната 2018 палитра.
 

PANTONE 12-2103 Almost Mauve
С лекото си докосване на венчелистчетата, деликатната и ефимерна  Almost Mauve  добавя чувство за носталгия към пролетната 2018 палитра.
 

PANTONE 17-3020 Spring Crocus
Духовен и изразителен, Spring Crocus е ярък и пламенен нюанс, който разпръсква навред очарованието си.
 

PANTONE 13-0550 Lime Punch
Остър и пикантен, Lime Punch ни разтърсва със своята блестящи и удивителни цитрусови нотки.

Класическата палитра за пролет/лято 2018 г.

За много потребители класическият цвят е основното ядро, върху което изграждат своя личен стил. Основните класически нюанси играят важна роля във всеки гардероб. Те лесно комбинират и подчертават нюансите на модните цветове от палитрата на пролет/лято 2018 г.

P4

PANTONE 19-4034 Sailor Blue
Това синьо е като флота - закотвя палитрата, придава й тежест и сигурност.
  

PANTONE 14-4202 Harbor Mist
Ненатрапчиво и слабо гълъбово сиво. Прегръдката на пристанищната мъгла „кристализира“ палитрата на пролетт 2018.
  

PANTONE 15-1214 Warm Sand
Топлият пясък е утешителна неутрална сянка, която безпроблемно свързва сезоните.
  

PANTONE 11-0608 Coconut Milk
Кокосовото мляко представлява класическата опора на бялото  и / или почти бялото за пролетта на 2018 г.

Специално за мъжете

Мъжете могат да се възползват от цветовете на класическата палитра - Sailor Blue, Harbor Mist, Warm Sand, Coconut milk при облеклата. При аксесоарите е добре да заложат на всички останали цветове като акцент към аутфита. Идеална работа за това ще свършат мъжки гривни, гердани, както и официални аксесоари като вратовръзки, кърпички за сако и игли за ревер.

Още по темата: