pearls 1 Палитра стил - PalitraStyle.com

Перлата е органичен скъпоценен камък, който е жив. Средната продъжителност на живота им е кратка, в сравнение с останалите скъпоценни камъни. След  150 – 200 години те потъмняват и губят блясъка си. Перлите могат преждевременно да остареят и да загубят привлекателността си, ако не спазваме някои основни грижи за тях.

Слагайте перлените си бижута след като сте се парфюмирали

Перлите са уязвими спрямо киселина, основа и различни нива на влажност. Парфюмите, лаковете за коса, дезодорантите съдържат алкохол и киселини, които оказват пагубно влияние върху перлата.

Слагайте перлените си бижута след като сте се гримирали

Веществета, съдържащи се в кремовете за лице, фон дьо тенът и пудрата, могат да окажат пагубно въздействие върху перлите. Слагайте перлените бижута няколко минути след гримиране.

Почиствайте с мека кърпа перелените бижута

След носене, почистете с мека, топла  кърпичка перленото си бижу. В никакъв случай не използвайте почистващи препарати, съдържащи амоняк или оцет.

Периодична баня за перлите

Мийте перлите периодично с мек сапун и мека кърпичка. Никога не използвайте друг препарат за почистване! След като ги измиете, изплакнете ги с чиста вода и ги подсушете с мека памучна кърпа.

Съхранявайте перлите самостоятелно

Въпреки, че перлите притежават изключителна удароустойчивост, те могат да се надраскат при контакт с остри предмети или други скъпоценни камъни. За да предпазите перлите от надраскване, съхранявайте ги в специално отделение в бижутерийната си кутия. Добър вариант е да ги слагате в мека бижутерийна торбичка. В никакъв случай не ги затваряйте в плътна пластмасова кутия, защото така ще ги лишите от етестванета влага на въздуха, от която перлите имат животворяща нужда.

Перлите обичат да бъдат носени

Перлите не обичат пряката, силна слънчева светлина, тютюневия дим, автомобилните газове и замърсения въздух.  Перлите обичат на бъдат носени! Затова най-полезното, което межете да сторите за вашите перли, е да си ги слагате често. Те се хранят от топлината и влагата на вашето тяло и въздуха. Ако дълго време не носите перлите си, те могат да умрат.

Още по темата: