Палитра стил - PalitraStyle.com

MagyМаргарита Джелепова е професионален гримьор, собственик на Magy`s Makeup. За нея гримът е страст, призвание, изкуство, дар; начин да подчертаеш естествената красота, да й помогнеш да бъде изразена по най-добрият начин.

Изборът на фон дьо тен е един от най-важните избори, които правим, гримирайки се. Създаването на добра основа на лицето е първата и най-съществена стъпка при изграждането на един добър макияж.

Повечето жени се нуждаят от нея, защото съвършената кожа се среща рядко, и се налага да противодействаме на един или друг проблем. Гладкият, равномерен и сияен тен е един от най-добрите ефекти, които можем да постигнем при грима, та дори той да не бъде последван от никакви други стъпки. Дори напротив, всичко друго би се обезмислило, ако нямаме една добра основа, върху която да градим всичко останало.

Негово величество фон дьо тенът

MM

Има много козметични продукти, които нямаме възможност да пробваме предварително, но фон дьо тенът не е един от тях. Предварителното му тестване е абсолютно задължително, защото при погрешен избор, ефектът би бил обратен и можем да постигнем комичен и неестетичен ефект (напр. „ефектът на отрязаната глава“ – когато цвета на лицето ни е различен от цвета на тялото ни). Под правилен избор далеч нямам предвид само избор на правилен цвят. Фондьотенът трябва да бъде съобразен с типа кожа на всяка дама, и да му съотвества, за да може наистина да изглежда като „втора кожа“, и да стои естествено и въздушно. Фондьотените могат да бъдат за нормална, мазна, суха, комбинирана, чувствителна кожа. Имайте предвид, че в течение на една календарна година, се променя не само цвета на кожата ни, а и нейното състояние, което е пряка функция от различните климатични условия през съответната година, и е напълно естествено да ползваме различни видове (като цвят и консистенция) фондьотени през годината.

Забележка!

Един малък трик в това отношение е, да имате два цвята (поне) – светъл и тъмен, при смесването на които в съответни пропорции да получите желаният нюанс за съответното време от годината. Много от фондьотените имат слънцезащитен фактор, обикновено SPF 15. Имайте предвид обаче, че това е крайно недостатъчна защита, особено през летният период, когато слънцезащитният фактор следва да бъде поне 40, според съвета на дерматолозите.

Безценният помощник - базата

Един наистина добър и правилно подбран продукт трябва да се слее с вашата кожа и да бъде абсолютно незабележим, като същевременно изпълнява и задачите, които сте му поставили – да бъде покривен в желаната от вас степен, или да „озарява“ лицето ви, прикривайки умело следите от напрежение и умора. В тази тежка и амбициозна задача, която поставяме на нашият фон дьо тен, на помощ идва базата. Базите за лице (т.нар. primer-и) са безценен помощник. Самите те биват изключително разнообразни – освен общата им функция – да изравняват, заглаждат и подготвят лицето за нанасянето на фондьотена, те могат да бъдат предназначени за справянето с най-различни „особености“ – лъщяща, мазна кожа с разширени пори – тогава те я матират и заглаждат, хидратиращи – когато кожата е суха, а и когато самият фондьотен е плътен, базата от същата серия обикновено е силно хидратираща, за да има баланс, озаряващи – когато кожата е уморена и без блясък, бази за зачервени и склонни към розацея кожи – те неутрализират зачервяванията и изглаждат общият тен на лицето (обикновено са зелени), и много др. Изобщо базите са уникален продукт, чиято употреба не бива да се подценява – тези основи могат със своя сияен завършек моментално да пробудят кожата, която е загубила своя блясък,  придавайки и нежно сияние и свежест, с меки отразяващи светлината частици да накарат кожата да изглежда още по-бистра, да омекотяват видимите несъвършенства и порите, превръщайки кожата  в перфектно платно са рисуване.

Съветът на специалиста

Моят личен съвет е по възможност когато купувате своите фон дьо тен и база, те да бъдат от една козметична марка, защото това е гаранция, че двата продукта ще кореспондират един с друг, допълвайки се взаимно, за гарантиране на най-добрият възможен ефект.
В заключение бих пожелала на всички дами – експериментирайте, опитвайте нови продукти, докато попаднете на този, който в най-голяма степен съответства на вашите потребности и особености, така че наистина да се чувствате прекрасно в своята „втора кожа“.

Още по темата: