liceПалитра стил - PalitraStyle.com

След сериозните промени  в слънчевото греене на земята, си е престъпление да се игнорира вредното влияние на слънчевите лъчи върху кожата. Слънчевите лъчи действат независимо от сезона, затова е препоръчително ежедневния крем за лице да има предпазващи агенти от вредното им влияние. Какво да търсим на етикета на дневния крем за лице?

Лъчите на слънцето и тяхното влияние

Слънчевите лъчи са три типа - UVA, UVB, UVC . Те се различават по дължина на вълната, биологична активност и дълбочина на проникване в кожата. Заедно те създават ултравиолетовата радиация.

UVC лъчите не влияят върху кожата, защото са с най-къса дължина на вълната и тъй като се филтрират от озона в атмосферата, те не могат да достигнат до земята.  

UVA лъчите са дълговълнови и представляват 95% от слънчевата радиация, достигаща до Земята. Те проникват до дълбоките слоеве на кожата на човека. Въпреки, че UVA лъчите са по-малко интензивни от UVВ лъчи, те присъстват в слънчевия спектър през цялата година, през някои от месеците са дори много по-интензивни от UVВ и имат свойството да проникват дори през стъклени прегради и през облаците. Последните проучвания показват, че освен фотостареене и бръчки UVA лъчите могат да предизвикат злокачествени образувания, чрез значителни клетъчни изменения в дълбоките слоеве на кожата (кератиноцитите в базалния слой на епидермиса), където се зараждат някои видове рак.

UVВ лъчите са със средна дължина на вълната и на тях се дължи слънчевото изгаряне, ускореното стареене на кожата, както и развитието на повечето форми на рак. Интензитета на този тип лъчи се определя от сезона, географското местоположение и времето от денонощието. UVВ лъчите не могат да проникват през стъкло.

Козметичната индустрия в отговор

Козметичната индустрия е наясно с вредоносното влияние на UVA и UVB лъчите от слънчевия спектър и разработват своите продукти от т.нар. бяла козметика със съответните предпазни агенти.
За да се погрижим за кожата на лицето от вредните слънчеви лъчи, кремовете, които използваме трябва да притежават определен  SPF фактор.

SPF на дневния крем за лице

SPF – това е абревиатура на английски (Sunburn Protection Factor), която на български означава слънцезащитен фактор. SPF показва теоретично времето, през което кожата остава защитена от вредните слънчеви лъчи. Повечето дерматолози препоръчват дневният крем за лице да е с фактор SPF 15. По-висок слънцезащитен фактор не гарантира много повече защита, защото скалата на слънцезащитните фактори не е линейна, а е определена така: фактор 15 блокира 93% от лъчите UVB; фактор 30 блокира 97% от лъчите UVB; фактор 50 блокира 98% от лъчите UVB.

 

Още по темата: