risaПалитра стил - PalitraStyle.com

За никого не е тайна, че все повече мъже обръщат изключително голямо внимание на своя външен вид.  Независимо дали е на работа в офиса или се забавлява с приятели, мъжът трябва да има собствен стил на обличане. А стилът се гради с качествени дрехи и изтънчен вкус при избора им.

Ризата е един от най-важните атрибути в мъжкия гардероб. За да се впише добре в цялостния стил, трябва да се съблюдават няколко основни неща.

Кройка на ризата

Мъжките ризи се шият в три основни варианта: класическа, вталена и силно вталена. Ако сте привърженик на традиционализма, изберете обикновена класическа кройка. Тя е най-подходящата за носене с класически костюм. Удобна е елегантна, тя ще ви придаде изискан вид както в ежедневието, така и при официални поводи. Много важен плюс е, че с нея никога няма да имате мокри петна под мишниците.

Днешната мода диктува актуалността на вталените и полувталени ризи. Те чудесно се съчетават със спортни панталони, дънки и силно вталени костюми. Подходящи са за мъже с добро телосложение, тъй като силно очертават. Имате ли дори малко бирено коремче, по добре не носете от този вид ризи.

Материя на ризата

Мъжките ризи обикновено са изработени от памук или от материя с високо съдържание на памук. Това е много важно, защото памучната материя не запарва и кожата може да диша. Недостатък е, че ризите от 100% памук се гладят по-трудно и по-лесно се мачкат.

Десен на ризата

Едноцветна, раирана или карирана – е въпрос на собствен вкус. Все пак, ако работите в офис, трябва да предпочетете едноцветните варианти или тези със семпли райета. Карето е по-подходящо за спортна визия. Съобразете избора на цвят с вашия външен вид. Със сигурност някои цветове ви подхождат повече от други. Ако ще комбинирате ризата с костюм, различен от черния, трябва по-внимателно да съобразявате цветовите съчетания. Обърнете внимание и каква вратовръзка би подхождала на избрания десен.

Какво да съблюдавате, когато купувате риза

Задължително мерете ризата! Ръкавите трябва да са с подходяща дължина, така че края на маншета да достига до 1,2 см – 1,3 см под китката. При носенето на сако той трябва да се подава от края му.

Закопчейте ризата догоре. Ще познаете, че размерът е вашия, ако успеете да поставите пръст между яката и врата си.

 

Още по темата: