jeans

Палитра стил - PalitraStyle.com

Панталоните от деним (дънките) са незаменимо облекло на съвременния човек и те непременно присъстват в гардероба на жената, мъжът, тинейджърът, детето, даже и на бебето. Удобни, симпатични, модерни, разнообразни – дънките позволяват на всеки да изрази себе си в своя стил на обличане.


Малко история

Създателят на дънките е Леви Щраус, който в далечната 1853 г. ушива работни панталони от плат, предназначен за палатки. Въпросният плат е дебел, памучен и твърд – все предимства, които го правят издръжлив при носене. Панталоните се боядисват с индиго, за да добият тъмно син цвят, при който замърсяванията не си личат. Всички тези характеристики правят панталоните предпочитани от докери, фермери, работници.

Любопитни факти – джинси, деним, дънки

Първоначално Леви Щраус закупува плата за прословутите си панталони от Генуа, Италия. Щампата “Genes”, която посочва произхода на пратките с въпросния плат, дава името на панталоните (Genes транскрибирано на английски – Джинс) – джинси. Леви Щраус е доставял подобен плат и от Ним, Франция – от тук и другото име на дънките и плата –деним (de Nimes – от Ним). В България джинсите са известни като дънки. Това се дължи на факта, че панталоните от деним, внесени контарбандно за първи път у нас, били от серията Donkeyна Lev`s и така названието дънки се налага.

Линията на дънките днес

В зависимост от кройката, цвета и характеристиките на дънковия плат, се предлага огромно разнообразие на джинси. Това от своя страна дава възможност на всеки да намери своя модел, който да скрие недостатъците и подчертае достойнствата на фигурата. Когато дънките тесни и еластични, облечени в тях изглеждаме секси. Ако са тъмни, с изчистена линия, облечем ли ги, ставаме небрежни и елегантни едновременно. Младежки вид се придобива с избора на светли и разпокъсани джинси. Искаме ли да демонстрираме перфектна фигура, трябва да изберем еластични дънки, защото те прикриват дефекти, стягат и повдигат дупето и бедрата. Даже и по-закръглените дами изглеждат добре в еластични дънки, защото с тях те придобиват апетитен вид.