Палитра стил - PalitraStyle.com

Близкоизточната жена винаги е омагьосвала съзнанието със своята непозната и загадъчна красота. Средствата й за разкрасяване са били истински извор на тайни  за непросветените западни жени още от 18-19 век. Очите на източната жена са тези, които поразяват от пръв поглед. Непознат, мистериозен и обикнат, арабският стил на гримиране винаги ще намира своите почитатели. Наследници на богата история, учудващо ли е, че арабските жени са развили грима днес до истинско изкуство?

Уникалният арабски грим


Странен и прекрасен,ориенталският арабски грим е изключително популярен дори сред жените в Европа. Този грим е уникален и различен от останалите видове грим с извънредната си яркост и наситеност на цветовете,  и е най-добре познат с неговият драматичен акцент върху очите и устните. Този конкретен стил грим се състои от тъмни и драматични очи, бронзант и смели цветове за устните, противно на общите закони при грима, тъй като при европеизираната версия на същата тема, която е съобразена с правилата, акцентът попада или върху очите, или върху устните.


Арабският грим акцентира очите


arabski grim 3В края на процеса на създаване на арабският грим, на светъл фон на лицето, акцент придобиват очите, а устните и скулите остават естествени, леко подчертани с нежен руж, и едва забележим блясък за устни или напротив – драматични, плътни устни в наситени цветове. При арабския грим се използва голяма палитра от ярки нюанси: черно, лилаво и виолетово, сиво, златно и седеф. Задължителен елемент от него са добре оформени и подчертани вежди, както и плътна очна линия.


Арабският грим – елемент от цяла култура


arabski grim 2Арабският грим може да бъде изпълнен с матови или перлени сенки, както и със съответна комбинация помежду им. За предпочитане е блестящият вариант, типичен за арабският свят не само в грима, но и в дрехите и прическата. В допълнение на този пищен и вълнуващ грим, може да бъде декорацията с пайети и кристали, с много блясък върху клепачите и дори миглите, както вече споменахме. При различни поводи като сватба и годеж, в арабските страни по лицето и ръцете на жените се правят също и рисунки, които наподобяват цветя или фина дантела и се наричат „маханди". В комбинация с интензивния грим, който прави чертите на лицето да изпъкват, тези рисунки-бижута са нестандартно решение за бъдещите абитуриентки. Арабският грим може да бъде подходящ избор като вечерен вариант или за съответни празненства.
Един добър пример за арабска принцеса, чиито грим изобразява и олицетворява този стил, е Jasmine в Disney филма "Аладин". Тя носи смел грим на очите и червен цвят червило.


Съветът на професионалиста


MagyПрофесионалният гримьор Маргарита Джелепова, собственик на Magy`sMakeup съветва:
За да акцентирате вниманието върху естествения цвят на очите, направете така:
Ако очите ви са кафяви или черни, ще ви подхождат наситено сини, светлосини, червени (от огнен цвят до фуксия цвят), кафяви, жълти, зелени цветове. На дамите със сини или зелени очи подхождат следните нюанси: пясъчно-златист, сив, лилав, розов. Не забравяйте, че тези цветове се използват или солово, или в комбинация по между си, но задължително съчетани и с черен цвят.

*Професионалната фотосесия е предоставена от Magy`sMakeup:Още по темата: