spermсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Основна роля в зачеванeто на нов живот имат сперматозоидът и яйцеклетката. Но за да се стигне до сливането на двете полови клетки, е необходимо задействането на низ от сложни механизми и оптимално стечение на обстоятелствата. Телата ни са толкова интелигентни, че за да се случи зачеването, са се подсигурили по няколко различни начина. И въпреки това в човешката популация зачеването е с успеваемост 25-30% месечно.

Чудото на зачатието: Ключът е овулацията

Обикновено всеки месец  единия от двата яйчника отделя годна за оплождане яйцеклетка. Яйцеклетката няма собствен апарат за придвижване, но сложни механизми в женския организъм осъществяват попадането й в тръбата. При липса на сраствания или на други патологични процеси, яйчниците са свободно подвижни в коремната кухина. Все пак яйчникът и тръбата са свързани. Директната връзка между тях е осъществена с една от фимбриите, заобикаляща абдоминалния край на тръбата. Залавното място е към горния край на полюса на яйчника. Наблюденията показват, че около времето на овулацията абдоминалният край на тръбата се придвижва към яйчника. Заедно с това се наблюдава и завъртане на яйчника около дългата му ос. Яйцеклетката попада в абдоминалния отвор на тръбата благодарение на фимбриите, които по време на овулация обхващат долния полюс на яйчника. Точният механизъм и причините за това придвижване на тръбите и яйчника при човека за сега остават все още неизяснени.

Установено е, че естрогенните хоромони усилват, а прогестеронът потиска мускулната активност на тръбата. От значение е и психичното състояние нажената. Стрес от неврогенен произход може да доведе до спазъм и да затрудни придвижването на яйцеклетката в маточните тръби.

Чудото на зачатието: Сперматозоидите във влагалището

За разлика от яйцеклетката сперматозоидите могат да се движат сами. Техният път към яйцеклетката е стимулиран и улеснен от много фактори в женския организъм, когато обстоятелствата са подходящи за зачеване.

При еякулация спермата се отделя във влагалището. Сперматозоидите се придвижват в горните отдели на влагалището, благодарение на техните собствени движения, стимулирани от алкалната реакция на влагалищния секрет, която е такава в дните около овулация, в останалото време влагалището притежава кисела реакция. По принцип киселите разтвори забавят движенията и в крайна сметка сперматозоидите остават неподвижни. Кисела реакция има вагиналното съдържимо (млечнокисели бактерии) и там в продължение на няколко часа сперматозоидите губят двигателната си способност. Колкото по-кисело е влагащното съдържимо, толкова по-бързо настъпва обездвижването на сперматозоидите. Скоростта на дивижение на сперматозоидите е от порядъка 25 до 30 см. на час. Във влагалището при нормални стойности на ph сперматозоидите остават подвижни в продължение на 50-60 минути.

Чудото на зачатието: Сперматозоидите в цервикалния канал

Следващото ниво на придвижване на спрематозоидите е цервикалният канал. Попадайки в цервикалния канал, чиято слуз има алкална реакция, сперматозоидите усилват движенията си и се придвижват по-бързо. Тук те могат да престоят до 48 часа, запазвайки ополодителната си способност.

Чудото на зачатието: Защо оргазмът е важен?

По време на оргазъм повишената маточна активност и контракциите на мускулните елементи на маточната шийка”аспирират” еякулираната семенна течност.По този начин се улеснява в значителна степен преминаването на сперматозоидите от  влагалището (кисела среда) във вътрешността на цервикалния канал (алкална среда). Оргазмът е съпроводен с повишена мускулна активност на целия полов апарат на жената – от влагалището до тръбите. В резултат на това съкращението на мускулните елементи на шийката води до изтласкване на слузестата запушалка от цервикалния канал в най-горните отдели на влагалището.

След преминаване на оргазма слузестата запушалка след като е била в контакт със спермата се връща обратно в цервикалния канал, като по този начин внася част от семенната течност. Оргазмът улеснява забременяването особено по време на овулация, когато са най-силно изразени специфичните промени в цервикалната слуз. Въпреки това забременяване може да настъпи и без оргазъм.

Чудото на зачатието: Сперматозоидите в маточната кухина

Попаднали в матката, сперматозоидите могат да оцелеят 30-40 минути. Временно повишената маточна активност подпомага чрез контракции, наподобяващи перисталтични движения, придвижването на семенната течност към горните отдели на матката и към тубарните ъгли.

Чудото на зачатието: Сперматозоидите във фалопиевите тръби

Преминаването през маточния отвор на тръбите и проникването в лумена на тръбите е възможно само при наличие на съответен мускус в маточната кухина, характерен за овулационния период на менструалния цикъл. По време на преминаване през влагалището, цервикалния канал, матката и тръбите голяма част от сперматозоидите отпадат и губат своята подвижност. До яйцеклетката достигат тези сперматозоиди, които има най-силно изразена подвижност. Приема се, че в тръбите попадат около 20 милиона сперматозоиди, годни да оплодят зрялата яйцеклетка. Достигнали до тръбите, сперматозоидите остават живи около 48 часа.

Чудото на зачатието: Оплождането

Срещата между сперматозоида и яйцеклетката става в ампуларната част на тръбата. Там става и оплождането от един от милионите сперматозоиди, отделени при еякулация. Колкото и да се твърди, че за оплождането е нужен само едни сперматозоид, се оказва, че това не е съвсем така. Останалите сперматозоиди, достигнали до яйцеклетката, улесняват по ензимен път оплождащият сперматозоид да премине през обвивките на яйцеклетката. Достигнала до тръбата яйцеклетката може да се окаже покрита от над 50-60 сперматозоида.

По повърхността на яйцето, срещу главичката на оплождащия сперматозоид се образува издутина–„възприемащо хълмче”, през което сперматозоидът навлиза в яйцеклетката. Все още не е изяснено как само един сперматозоид навлиза в яйцеклетката и по какъв механизъм се възпрепятства проникването на останалите. След внедряване на един сперматозоид в яйцето около него се образува особена обвивка, която пречи на останалите сперматозоиди да проникнат в яйцеклетката. Едновременно с  това губят подвижност и всички останали сперматозоиди, които са допрени до яйцеклетката.

Още потемата: