jenaсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Ако се лекувате от безплодие,  думите „бързайте” и „изчакайте”, навярно вече ви звучат като мантра. Само човек, попадал във вашето положение може да разбере колко еднакво убийствени могат да бъдат тези слова, въпреки че в първия случай призовават към действие, а във втория едва ли не към бездействие.

Чакането и реализирането на мечтата за бебе

Може да ви се наложи да чакате поради различни причини. Имали сте несполучлив опит да заченето през този месец и трябва да чакате поне още две седмици , за да подновите опитите и още толкова, за да разберете дали сте успели. Възможно е да ви е назначена инсеминация, но  предварителното микробиологично изследване да се забави и да се наложи да пропуснете подходящите дни. Понякога се налага изчакване след неуспешна стимулация. Друг път се оказва, че лекарят ви е  на семинар и пр. Много лекари са твърде консервативни и не биха ви насочили към инвазивни процедури, преди да са изчерпани всички останали. Списъкът може да бъде продължен. Но каквато и да е причината, вие трябва да се справите през това време преди всичко със себе си.

Разберете дали сте попаднали на правилния лекар

Чакането е разочароващо, но не винаги  нещо лошо, дори от медицинска гледна точка. Ако вие, като пациенти, искате да бъдете по-агресивни в лечението, обсъдете това с вашия лекар. Ако той не е съгласен да ви изслуша и да промени подхода си, потърсете друг.

Направете план за действие

За да се справите по-лесно с чувството за неудовлетвореност, което ви напада всеки път, щом разберете, че пак не сте успели с бебето, създайте си стратегия. Първото ниво на защита е да си запазите качеството на живот такова, каквото е било. Проучването на възможностите за справянето със стерилитета също е добра идея. Направете план  за финансовата обезпеченост на лечението. Направете списък с най-добрите лекари във вашия регион или в страната. Помнете, че парите, похарчени за допълнително консултиране, могат да се окажет добре похарчени средства. Мислете в дългосрочен план!  

Намерете подкрепа

Подкрепа можете да получите от вашите близки и приятели. Не винаги обаче това е лесно и се получава. Понякога е по-добре да споделиш проблемите си с чужд човек. В този случай дори можете да бъдете по-истински и по-искрени, защото „падат” всички предразсъдъци и задръжки, не мислите какво впечатление ще уставите у него, може и никога повече да не го видите.
Добър вариант са форумите в интернет. Там можете да останете анонимен и да споделяте и обсъждате всичко с други хора във вашето положение, които безспорно ви разбират по-добре от всички останали.

Не си губете времето да чакате и да се самосъжалявате. Намерете смисъл в чакането! Запълнете дните си със смислени дейности и инциативи. Направете живота си пълен и задоволяващ. Така времето на изчакване ще мине по-бързо.  А когато станете родители ще бъдете от мъдрите и динамични мами и татковци.

Още потемата: