mama sicretсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Докато хормонът естроген доминира преди овулацията, във фоликуларната фаза на вашия цикъл, прогестеронът доминира след овулацията, в лутеалната фаза от цикъла. Преди овулацията прогестеронът присъства в много малки количества. След овулацията прогестеронът се произвежда от жълтото тяло и присъства в много по-висока концентрация.

Лутеалната фаза на цикъла и прогестерона

Това е времето от овулацията до края на цикъла. Ако яйцеклетката е оплодена, тя ще се имплантира в маточната лигавица около 7-10 ден на тази фаза. Ако няма оплождане, лигавицата на матката.ще я изхвърли, посредством менструацията, а тялото ви ще започне да се подготвя за нов цикъл. Тази фаза обикновено продължава 12-14 дни, но може да продължи между 10-16 дни. Продължителността на тази фаза е сравнително постоянна от цикъл до цикъл за една и съща жена. Прогестеронът е хормонът, който доминира в тази фаза.

Ролята на прогестерона

Прогестеронът прави лигавицата на матката мека, подобна на гъба, така че оплодената яйцеклетка да може да се прикрепи към нея и да се имплантира.
Прогестеронът е необходим за подпомагане и поддържане на бременността.
Прогестеронът предизвиква покачването на базалната температура след овулацията, така че тя може да се измери с термометър и да ни даде информация, че овулацията е настъпила.

Прогестеронът запазва повишена базалната температура през цялата бременност.

Още по темата: