pregnantПалитра стил - PalitraStyle.com

Всеки нов менструален цикъл при жената е своеобразно ново начало. Организмът започва отново да се подготвя за възможността да даде благоприятна среда за развитието на нов живот.

Как женският организъм се подготвя за бебе: Хипоталамус – хипофиза – яйчник

ХХЯ – това е оста, която определя протичането на менструалният цикъл при жената.  Под влияние на хипофизните гонадотропни хормони  - ФСХ и ЛХ в яйчниците настъпват промени, свързани с нарастването, узряването, разпукването на фоликул и отделянето на яйцеклетка. От своя страна яйчниците имат собствена важна вътрешносекреторната функция. Тя се изразява в продукцията на две основни групи хормони: естрогени и прогестерон. Под тяхно въздействие настъпват циклични  промени както в гениталиите, така и в извънгениталните органи и системи на жената.

Как женският организъм се подготвя за бебе: Маточни тръби

Естрогените стимулират разрастването на мускулатурата и лигавицата на тръбите. Броят на ресничестите клетки в мукозата се увеличава и се активира движението на власинките. Мускулният тонус на тръбата също се повишава като по този начин се стимулират перисталтичните й вълни. По време на овулацията движенията на яйцепроводите са най- активни -  10-12 в мин. Всичко това има за цел да подпомогне транспорта на оплодената яйцеклетка към маточната кухина.

През втората фаза на менструалния цикъл, под влияние на прогестерона, власинките и мускулатурата на тръбата загубват своята активност, а спазмата на истмичната част се отпуска, което благоприятства постъпването на яйцеклетката в матката. Прогестеронът увеличава и секреторната активност на лигавицата на маточните тръби.

Как женският организъм се подготвя за бебе: Матка

Под влияние на естрогените маточната лигавица (ендометриум) нараства.  Кръвоснабдяването и мотилитетът на матката се увеличават. Естрогените повишават чувствителността на маточния мускул към естествения възбудител на моториката му – хормона окситоцин.

Във втората фаза на менструалния, под  влияние на прогестерона, хиперплазията на мускулните влакна продължава, но тонуса на миометриума значително намалява.Чувствителността към окситоцина отслабва и матката леко се размеква.

Как женският организъм се подготвя за бебе: Цервикален канал

Отделянето на секрет от лигавицата на цервикалния канал се влияе от яйчниковите хормони. Естрогените усилват, а прогестеронът потиска този процес. По време на фуликуряната фаза и особено по време на овулацията цервикалния секрет става обилен, прозрачен, с нисък вискозитет, поради което лесно могат да се изтеглят дълги нишки. Оставен да изсъхне, той изкристализира във формата на папратов лист- в медицинските среди това е известно като папратов феномен.

Как женският организъм се подготвя за бебе: Влагалищна лигавица

По време на менструалния  цикъл, под влияние на яйчниковите хормони, влагалишния епител се променя толкова характерно, че по тези промени може да се съди косвено за овариалната дейност.

Още по темата: