FruitVegПалитра стил - PalitraStyle.com

Жените вече са достатъчно добре информирани за ползата от Фолиева киселина (Витамин В9) по време на бременността. Фолиевата киселина значително намалява риска от сериозни вродени дефекти на невралната тръба у бебето, които се получават в началото на бременността.

За Фолиевата киселина (Витамин В9)

В9 e водноразтворим витамин. Той има важна роля за образуването на червени кръвни клетки. Подпомага и обмена на белтъчини. Участва при произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и при клетъчното делене. Необходим е при оползотворяването на захари и аминокиселини. Подобрява лактацията, предпазва от чревни паразити и отравяния с храни. Препоръчителното дневно количество 180-200 mg. При бременни количеството е два пъти по-голямо. Грижи се за добрия вид на кожата. При болки има действие на аналгетик. Може да забави посивяването на косата, когато се прилага комбинирано с пантотенова и парааминобензоена киселина. Предпазва срещу вродени дефекти. Усилва апетита при състояние на изтощение. Предотвратява развитието на анемия.

Фолиевата киселина е важна и за мъжете

Нови доказателства сочат, че фолиевата киселина е важна и за мъжете. До тези изводи са стигнали изследователят Брус Еймис и колегите му от университета на Калифорния в Бъркли. Първите тестове направили върху плъхове. Оказало се, че при поставянето им на фолиево-киселинна диета, показателите на спермата им се подобрили с 90%. По нататъшните изследвания доказват, че недостигът на Витамин В9 има подобен ефект и в мъжкия организъм. Освен, че понижава фертилността (плодовитостта), може да повреди и ДНК, пренасяна от сперматозоидите.

Искате да станете баща?

Повечето хора си набавят необходимата дневна доза фолиева киселина чрез храната, която консумират.Около 10%  европейците обаче приемат недостатъчно количество от този витамин. Ако желае дете, мъжът трябва да направи усилие да приема адекватна доза Фолиева киселина всеки ден. Желателно е приемът да започне няколко месеца преди зачеването. Препоръчителната дневна доза за мъжа е 400 μg.

Храни, богати на Фолиева киселина

Фолиевата киселина може да се набави чрез хранителни добавки или синтезирани витамини., Този така необходим витамин присъства и в много храни:

Спанакът съдържа Фолиева киселина

За пръв път извлечен от спанака, витамин В9 е бил кръстен фолацин от латинското folacin, което означава лист, листо. Всъщност най-добрите източници са зеленчуците с големи зелени листа.

Зелето съдържа Фолиева киселина

Зелето е богато на витамините B2, C, K, H, фолиева киселина, никотинова киселина, токофероли, каротиноиди, аминокиселини, противоязвения витамин U, въглехидрати, гликозиди и много минерални соли. Белтъчините на зелето са пълноценни, защото съдържат редица незаменими аминокиселини, а заедно с тях и специфични ферменти, които разграждат белтъчните вещества. Минералният състав на зелето е твърде разнообразен, включващ и редица микроелементи.

Портокалите съдържат Фолиева киселина

Портокалът съдържа всички най-важни витамини и минерали: витамин A,витамин В1,  витамин В6, витамин В8, витамин В9, витамин В12, витамин P, витамин С, органични киселини
пектин, минерални соли, витамин В2, витамин PP. Портокалите са се използвали като средство за намаляване на температурата, както и при лекуване на хронична умора. Портокалът подобрява обмяната на веществата и предпазва от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Орехите съдържат Фолиева киселина

Орехите са богати на В1, В6, В9, витамин Е минерали (магнезий, желязо, цинк, йод, фосфор), фибри, протеини с голямо съдържание на аминокиселината триптофан и мазнини: 86% ненаситени мастни киселини. Те са едни от най-полезните ядки. Спомагат за поддържане на добър метаболизъм и са чудесни за стимулиране на мозъка. Редовната консумация на орехи предпазва от рак на гърдата. Полезни са за черния дроб и стомаха, понижават нивото на холестерола в кръвта.

Фасулът съдържа фолиева киселина
Богат е на витамините В6 и В9. Добър източник е на желязо, магнезий, фосфор и цинк, както и на микронутриентите селен и молибден
Тиквата съдържа Фолиева киселина
Тиквата съдържа витамини C, B, А, D, E, калий, калций, пектин,  фосфор, желязо, магнезий   и дори витамин T, който помага за отслабване и предотвратява трупането на мазнини. Действа добре на отделителната система и ценен лек срещу стреса.

Кайсиите съдържат Фолиева киселина
Съдържат витамините В2, B3, В9 и Е,  ниски количества витамин С и са отличен източник на про-витамин А. Богати са на минералите желязо, фосфор, магнезий, съдържат калций и цинк

Сините сливи съдържат Фолиева киселина
Съдържат умерени количества от витамините А (провитамин), В1, В2, B3, и В9, богати са на витамини Е и С. Съдържат ниски количества от минералите фосфор, магнезий
Други храни, съдържащи Фолиева киселина са пилешкият и говеждият черен дроб, зърнените закуски, лещата, фъстъците, слънчогледовите семки и др.