cerviks <

Палитра стил - PalitraStyle.com

При някои жени забременяването се получава лесно и бързо. На тях изобщо ни им трябва да знаят как и кога е станало чудото. Но има и други дами, при които нещата  се оказват по-сложни, просто защото от известно време опитват, а тестът за бременност така и не показва заветните две черти.

Ако от дълго време се опитвате заченете, нормално е да започнете да се вглеждате във всички симптоми на вашето тяло, по които да разпознаете  плодовитите си дни. Един от най-лесните начини е да наблюдавате своята цервикална слуз.

Цервикалната слуз

Цервикалната слуз е субстанция, произвеждана от фините жлези в цервикалния канал. По принцип тя има предпазни функции и може да предотвратява попадането на бактерии в маточната кухина. Другата, по –важна функция в случая е, че тя се явява транспортна среда за сперматозоидите в тяхното пътуване към яйцеклетката. По принцип влагалищната среда е леко кисела, а това е твърде неблагоприятно за сперматозоидите. Но ето, че природата е помислила за всичко и е направила възможно зачеването в определени дни, благодарение на цервикалната слуз, която защитава сперматозоидите от смърт.
Цервикалната слуз се променя предвидимо и циклично по време на менструалния цикъл под въздействието на хормона естроген.

Цервикалната слуз веднага след менструация

Това са т. нар. „сухи дни”. Във влагалището почти не се усеща влага, цервикалната слуз липсва. В тези дни зачеването е абсолютно невъзможно.

Цервикалната слуз няколко дни по-късно

Влагалищната среда започва да се променя. Слузта е подобна на лепило и с всеки изминал ден става все по- кремообразна. На цвят може е мътна, бяла или жълтеникава и започва да оставя следи по бельото ви. В такава слуз сперматозоидите могат да оцеляват, което означава, че можете за започнете с опитите за бебе.

Цервикалната слуз в дните около овулацията

В дните преди овулацията, по време на овулацията и малко след нея, цервикалната слуз наподобява яйчен белтък. Тя е прозрачна, разтеглива и хлъзгава и представлява отлична среда за прием на сперматозоиди. Възможно е дори слузта да изтича през влагалището ви. Точно това е времето, когато трябва да правите секс. Последният ден на хлъзгавата и влажна слуз се нарича „ден пик”, което означава, че овулацията е близка или току що е минала.

Цервикалната слуз след овулацията

Няколко часа след овулация, хормоналния фон се променя – количеството на естроген рязко се снижава. Цервикалната слуз става все по-гъста. Добре е да направите още няколко  опита за бебе, защото обикновено пиковия ден е един или два дни преди овулацията. След „деня пик” следващите 3 дни и нощи, които са сухи са вече много надеждни за забременяване.

Как да наблюдаваме цервикалната си слуз

Наблюдавайте следите по бельото си (внимавайте да не сбъркате цервикалната слуз със изтичаща сперма , слузта от възбуда, инфекция на влагалището или лубриканти).
Наблюдавайте следите по тоалетната хартия след избърсване.
Можете да се „самоизследвате” като след старателно измиване на ръцете, вкарате пръст във влагалището си. Извадете го и погледнете течността. За да проверите каква е консистенцията, долепете  съседния пръст и раздалечете. Ако е настъпило времето , слузта ще се разтегли в нишка, без да се скъса.

Още за метода на цервикалната слуз

Цервикалната слуз е важен фактор при зачеването. Ако всичко с вашият цикъл е наред, то тя със сигурност ще присъства и ще се променя в течение на дните от една до друга менструация. Ако решите да използвате този метод, за да се ориентирате в плодовитите си дни, трябва да знаете, че е лесен, не изисква специална подготовка и не отнема време (като например метода на измерване на базалната температура), не е необходимо да се прави в един и същи час на денонощието, безболезнен е и е напълно естествен.

Още по темата: