amalgamaПалитра стил - PalitraStyle.com

Ако отдавна се опитвате да забременеете и не успявате, възможно е причината за това да бъдат вашите амалгамени пломби.

Влияние на амалгамените пломби върху фертилитета

Амалгамите са сплави на живака с един или повече метали. Живакът е тежък метал, който е изключително токсичен. При дъвчене на храната той се отделя и натрупва в организма. Живакът може да намали фертилността както на жената, така и на мъжа.

Мъжете, живакът и репродукцията

Живакът влияе преди всичко на спермата при мъжа. При изследване на еякулата в нея могат да се открият живак и други тежки метали, ако организмът е бил изложен на тяхното въздействие. Обикновено при ниска подвижност на сперматозоидите, в спермата се констатира занижено съдържание на цинк и манган. Живакът потиска действието на цинка и мангана и по този начин, индиректно влияе на качеството на спермата. Живакът оказва въздействие и върху селенът, който е в основата на нормалното развитие на сперматозоидите и тяхната подвижност. Това е едната страна на проблъмът. Наличието на живак в спермата може да причини свръхчувствителност от страна на женския организъм и произведените антитела да убият сперматизоидите.
Друг страничен ефект на живака е загуба на либидо. Всички можем да преценим какъв ефект може да има върху фертилитета! А знаете ли какво  винаги се използва в контрацептивните гелове, защото убива сперматозоидите? Живак. Той също така потиска синтеза на ДНК в спермата.

Жените, живакът и репродукцията

В тялото на жената живакът се натрупва в хипоталамуса и хипофизата, жлези, отговорни за правилното функциониране на женски хормони. Плодовитостта се основава на функционалната интеграция на хипоталамуса, хипофизната жлеза, яйчниците и матката. Хипоталамусът произвежда Gonatatrophin хормон, който сигнализира на хипофизата за освобождаване на фоликуло-стимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Изследвания върху жените, които работят в среда с високо съдържание на живак, показват менструални нарушения на цикъла. Също така при отравяне с живак знаем, че има по-висок процент от спонтанен аборт и неонатална смъртност.
Някои проучвания показват, че наличието на ендометриоза е свързано с необичайна имунна функция. Тук може да се потърси ролята на живака, който отслабва имунната система. Живакът влияе на надбъбречната жлеза, което  води до намаляване на надбъбречните хормони, а от там и до понижена имунна функция.

 

Още по темата: