telesno tegloсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Телесното тегло на майката е важен фактор при забременяване и формиране на плода в първите месеци. Ако сте решили да имате бебе, постигнете здравословно тегло преди бременността. Така ще увеличите шанса си да забременеете по-бързо и същевременно ще осигурите на бебето си най-благоприятни възможности за добро начало.

Тегло на майката над нормата

Ако сте с наднормено тегло или имате затлъстяване, опитайте да намалите теглото си достатъчно време преди забременяване. Диетите за отслабване обикновено са нискокалорични, което създава рискове от хранителни дефицити. Постигнете желаното тегло достатъчно рано преди бременността, за да имате време да изградите запасите от витамини и минерали. Опитайте се поне три месеца преди евентуална бременност да не спазвате диета.

Тегло на майката под нормата

Поднорменото тегло увеличава риска от раждане на бебе с поднормено тегло. Опитайте се да увеличите теглото си преди забременяване. Това ще Ви гарантира осигуряването на хранителни вещества, необходими на плода през първите месеци.

Как жената сама да прецени теглото си

За да разберете дали теглото Ви е нормално, поднормено или наднормено, можете да направите оценка на състоянието си чрез Индекса на телесната маса (ИТМ). Този индекс се основава на две измервания – ръст и тегло.
Например при тегло 52 кг. и ръст 1.60 м., изчислението е следното:
ИТМ= 52 : (1.6)²=52 : 2.56 = 20.3
ИТМ при нормалното тегло е 18.5 до 24.99
ИТМ при поднормено тегло е под 18.5
ИТМ при наднормено тегло е 25 до 29.99
ИТМ при затлъстяване е над 30

Още по темата: