babyсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

В наши дни все повече жени отлагат раждането на деца след 35 г. Специалистите в областта на фертилитета, обаче алармират, че тогава може да е твърде късно за накои от тях.

Шансовете за естесвено зачеване намаляват с напредването на възрастта

Когато жената е на възраст до 30г., вероятността да забременее по естествен начин е 20% на цикъл. Когато тя стане на 40 г., този процент вече е 5%. Въпреки, че много фактори влияят на плодовитестта като различни заболявания, прием на определени лекарствени средства, пушене, замърсена околна среда, възрастта се оказва факторът с най-голяма тежест. Повечето момиченца се раждат с около 2 милиона яйцеклетки в своите яйчници. Тъй като яйцеклетките освен, че се отделят, търпят и други процеси, жената, когато стане на 20 г. , разполага с 50 хиляди от тях. Броят на яйцеклетките постепенно намалява докато жената стигне 35 г., след което процесът продължава с бързо ускорение.

Намаляването на фертелитета – естествен предпазен механизъм на тялото

В най-добрите си фертилни години, тялото отделя по време на овулация най-качествените си яйцеклетки за евентуално оплождане. С напредването на възрастта в яйчниците остават все по-малко здрави яйцеклетки. Освен това съществува по-голям риск от спонтанен аборт или раждане на дете с аномалии, който носи една по-стара яйцеклетка.

Решението: Проверете своя биологичен часовник!

Съществуват медицински тестове, които могат да определят бъдещето плодородие на жени над 30г. Касае се за кръвно изследване, което отчита яйчниковия резерв. На жените, които имат занижен яйчников резерв, се препоръчва да започнат опитите за забременяване по-рано от предварително планираното. Друг вариант е да се замразят яйцеклетки, докато жената бъде готова да стане майка.