passionЕкип на списание Палитра стил - PalitraStyle.com

През 18 в. възниква традиция на Разпети петък да бъдат изпълнявани пасиони (в превод Страсти) - музикално-сценични произведения, пресъздаващи страданията на Христос. Пасионите на Йохан Себастиан Бах са едни от най-мащабните произведения на композитора. Той създава “Йоханес пасион” (Страсти по Йоан) през 1724 г., а през 1727 и “Матеус пасион “ (Страсти по Матея).

Бах и Бог

Великият композитор Йохан Себастиан Бах е бил силно вярващ и религиозен човек. Осъзнавайки своята посветеност на служенето на Бог чрез музиката, той твори своите произведения, осланяйки се на възвишената духовност. Израз на тази негова позиция в света са надписите на много от неговите партитури, които собственоръчно полага: “Слава само на Бога”, “На Бога само слава, на ближния – да се поучава”, “Господи помогни”.

Матеус пасион

“Матеус пасион” - BWV 244 (Страсти по Матея) е написан за два хора, състоящи се съответно от гласове сопран, алт, тенор, бас и инструменти. Текстът е съставен от избрани части (глави 26 и 27) от Евангелието от Матей, както и свободно съчинени стихове на либретиста Пикандер. Драматичният план на “Матеус пасион” е представен в поредица от около 24 сцени - в част от тях са описани Христовите страдания, в другите се споменават благочестиви размисли. Творбата е изпълнена за пръв път на Разпети петък през 1729 г.

100 години по-късно

100 години след написването на “Матеус пасион”, творбата на Бах е преоткрита от Феликс Менделсон Бертолди. Учителят на Менделсон – Целтер провокира интереса към “Матеус пасион” у младия си ученик. За да навлезе в музикално-философския свят на Бах, Менделсон контактува с Гьоте и посещава лекции на Хегел, който вече е открил красотата и философията на Баховата музика. В поредица от посещения в дома на Гьоте, които се превръщат в домашни концерти, младият Менделсон изпълнява много от произведенията на Бах – инвенциите и почти цялото “Добре темперирано пиано”. Ето думите на Гьоте по повод „Добре темперирано пиано“: „Казах си: сякаш вечната хармония разговаряше със себе си, както може би се е случвало в сърцето на Бога малко преди сътворението на света. Така бях развълнуван дълбоко в себе си и ми се струваше, нямам, нито са ми нужни уши, най-малкото очи и всякакви други сетива“ .

Премиерата е благотворителна

Грандиозното събитие - възраждането на “Матеус пасион” се състои на 11 март 1929 г. Изпълнението е напълно благотворително като никой от хора, солистите, музикантите, дори преписвачите на нотните щимове не е пожелал хонорар.

Концертът бележи успех - залата е препълнена, публиката екзалтирана. Но по-важно то всичко е, че с това начинание музиката на Бах е възродена завинаги и не престава да бъде изпълнявана и слушана до днес.

 

Още по темата: