babyАвтор: Екип на списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Темата за стволовите клетки вълнува все повече семейства, които очакват рожба, защото на дневен ред пред тях стои въпросът - дали да замразят от ценния материал като инвестиция в бъдещето не само на бебето, но и на цялото семейство. Към настоящия момент около 5% от българските семейства са се възползвали от тази възможност.

Защо са ценни стволовите клетки

Според учените бъдещето на медицината при лечение на все повече заболявания е в използването на стволови клетки. Медицината обещава лечение на десетки заболявания чрез стволови клетки. Към днешна дата е доказано, че с този метод се лекуват 45 заболявания като нпаример инфаркт на миокарда, съдови заболявания, гръбначно-мозъчни травми, инсулт, ракови заболявания като лимфома, левкемия и т.н., както и много неракови заболявания, свързани с метаболитни нарушения, автоимунни заболявания, Алцхаймер, мултипленна склероза и др.

Какво представляват стволовите клетки

Стволовите клетки са клетки родоначалници, които се намират в периферната кръв, в костния мозък и в пъпната връв, в кръвта на новороденото. Те се характеризират със способността си да се самовъзстановяват и да се превърщат във всякакъв вид клетки от тялото.

Процедурата на събиране на стволови клетки

Събирането на стволовите клетки става при раждането. Процедурата е безболезнена и безопасна за майката и бебето. Има три възможности за извличането на стволовите клетки – от пъпната връв, от плацентата и от пъпната връв с помощта на веществото Wharton`s Jely .

При раждането присъства екип от специалисти, специално натоварени със задачата по събиране на стволови клетки. Взетият материал се слага в стерилен пластмасов сак и се транспортира в хладилна чанта при температура 4°С до съответната специализирана лаборатория. Там кръвта се центрофугира и се отделя в друг стерилен контейнер. Правят се съответните изследвания и се замразяват стъпково до минус 196°С. Възможно е да се изготвят една или няколко порции за понататъшно използване при нужда.

Годност на замразените стволови клетки

Според някои медици максималното съхранение на замразените стволови клети е 15 години. Други са на мнение, че те могат да бъдат запазени неограничено дълго.

Нова възможност - стволови клетки от млечно зъбче

През 2003 г. учени от САЩ доказват, че стволови клетки съществуват и могат да бъдат извлечени от млечните зъби на детето. Това се оказва изключително ценна възможност, ако родителите са пропуснали да съхранят стволови клетки при раждането.