jabalka

Палитра стил - PalitraStyle.com

Денят на Св. Анна е типичен зимен, женски празник, който бележи прехода към новия сезон. Празникът чества женското, плодотворящо начало. Целта му е да осигури щастлив преход в новия начеващ цикъл. На този ден празнуват: Анна, Ана, Ани, Анета, Анита.

Анна и другите зимни празници

Пряко свързани със Св. Анна Зимна са и празниците на Св. Спиридон (12 декември) и на Пророк Даниил (17 декември). В смислово отношение те са подчинени на обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново. Идеята е фиксирана и в другото име на Аньовден – Зачатие. От този празник денят започва да нараства с по едно зърно.

Коя е Анна, според християнските вярвания

Св. Анна е майката на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците.

Свещеното предание разказва, че Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Веднъж Йоаким, отишъл да се моли в планината. Анна влязла в градината и на едно дърво видяла гнездо, а в него малко пиленца. Тогава Анна със сълзи на очи се обърнала към Бог с думите: „Господи, Ти не си лишил от рожби птичките, а мене, Твоята рабиня, си оставил без чедо. Зарадвай ме с плод, а аз ще го посветя на Тебе!”. Бог чул усърдната молитва на Анна и на следната година тя родила момиченце, което нарекли Мария (бъдещата Богородица).

Анна в народните вярвания

Образът на Анна в народните вярвания е свързан с магиите и прокобите. Тя е покровителка на вещиците и магьосниците и затова Аньовден се знаел като празник на врачките, вещиците и омайниците. Вярвало се, че в нощта срещу празника с магия може да се примами чуждото плодородие, това било време когато се извършвали различни заклинания и прокоби за раздяла, болест или смърт. Затова строго са се спазвали различни забрани – жените да не работят, за да не се разболеят децата или добитъка, мъжете да не излизат извън селото, защото по поляните играят самодиви.

Пред вратите на домовете мъжете запалвали купчинки с тор, за да пропъдят злите сили. Жените мажели виметата на животните с въглен, чесън и мазнина, за да не им се отнеме млечността. По някои места девойките слагали под печките сол и жито, похлупени с паница, и на сутринта захранвали с тях животните, за да ги предпазят.

Гадания от миналото на празника Св. Анна

Всички стопани следяли кой ще влезе пръв в къщата им. Ако е мъж, през годината ще се раждат мъжки животни, ако е жена – женски. Момите посаждали пшеница в гърне и натапяли клонки от вишна или ябълка във вода. Ако пшеницата покълне, а клонките се разлистят, означавало, че момата ще се задоми през следващата година.