sava

Палитра стил - PalitraStyle.com

На 5 декември в народния календар на българите е Савниден. Празникът е неразделна част от цикъла Варвара, Савинден, Никулден. Вероятно заради поредността на тези празници – 4, 5, 6 декември, заради дублирането му в много отношения с Варвара и засенчен от бляскавия Никулден, днес за традициите на Савинден научаваме от сведенията, записани от фолклорните изследователи.

Традициите на Савинден

В народните вярвания от някои региони на България Сава е жена-светица, сестра на Варвара и Никола. Тя покровителства чумата. На други места честват празника като на светец-мъж, покровител на вълците. Някъде Савинден отбелязват в чест на мъртвите – ходи се на гробищата и се раздава жито. Фолклористите описват и един ритуал, изпълняван от девойка, която пресява брашно с обърнато сито, водейки обреден диалог с най-възрастната жена в семейството. Ролята на този обичай е да се изпълни желанието за сполучлива женитба.

Смисълът на празника Савинден

В обредно отношение празникът носи смисъла на предходния – Варвара. Ситуиран в период на преход, неговата същност е връзка с хтоноса (хаоса, неподредения свят), болестите, отвъдното и едновременно с това за закрила на плодовитостта. Ясно се налага народната представа за светеца-андроид.

На този ден празнуват носещите имена: Сава, Саво, Савка, Савина.