med sestraАвтор: Антония Петрова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Днес, 12 май, отбелязваме професионалния празник на медицинските сестри. Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл.


Историята на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл


Флорънс Найтингейл е основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. Родена е във Флоренция на 12 май 1820 г.  в семейство на аристократи.
По време на Кримската война заедно със свои съмишленички тя работи в полеви болници на територията на Турция, а след това и в Крим. Благодарение на нейните организаторски способности, на знанията й, на новите практики, които прилага при грижите за ранените, за шест месеца смъртността в болниците спада драстично.
Управленските й умения не остават незабелязани от Лондон и през 1856 г., правителството на Великобритания й възлага да реорганизира армейската медицинска служба. Сама успява да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата "Свети Тома". Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи. Умира на 13 август 1910г.


Професията на медицинската сестра днес


Въпреки кризата в здравеопазването в България и недостатъчното финансово възнаграждение, професията медицинска сестра продължава да бъде една от най-хуманните. Даже и в България към тази професия започват да се ориентират и мъже, въпреки че за сега тя си остава предимно женска. Медицинската сестра е медиаторът между лекар и пациент. Освен, че е довереното лице на лекаря, тя е човекът, който с топла грижа и разбиране ще подходи към страховете и съмненията на пациента, ще прилага съвестно назначеното лечение, ще се радва заедно с него на успешното излекуване.


Мили медицински сестри, благодарим Ви за грижите! Бъдете живи и здрави! Бъдете горди със своята професия, защото тя не е просто работа, а призвание! Честит празник!