hram Melnica Палитра стил - PalitraStyle.com

Близо до границата ни с Турция, край село Мелница, в местността „Дрънчи дупка” съществува малък храм, носещ името „Рождество Пресвято Богородично”. На 8 септември 2019 г., неделя, ще бъде отбелязан храмовия празник.

История

Първите исторически данни за съществуването на манастир на това място са от 1850 – 1855 г. Открити са и още по-стари основи с неустановено датиране.
През 1927 г. след съновидение двамата братя Димитър и Яньо Бамбеви откриват прастари основи в местността „Домуз бунар”, сега „Дрънчи дупка”. Семействата им са бедни и те започват да обхождат селата в околията, за да съберат необходимите средства за възстановяване на светото място. През 1928 г. храмът „Рождество Пресвято Богородично” вече е факт. Допълнително построяват килии, пристигат монаси и започва активна църковна дейност. С течение на времето поради различни причини и обстоятелства комплексът замира, постройки се разрушават. Мястото обаче се пази в паметта на населението като свято и те години наред провеждат събор в района на манастира, за да отдадат почит на Светата Майка и на светото място.
През 1998 г. Елена Бамбева, потомка на фамилията Бамбеви сънува сън, след който взима решение да започне възстановяването на храма към манастира. На 16 юни 1999 г. лечителката Дора Стоева, Иван Иванов, Иван Стоянов и Петър Василев се присъединяват към подетото дело и започват активна дейност. Така на 9 октомври 1999 г. храмът е реалност.  Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий лично освещава църквата.

Храмът

В храма има два извора (кайнака) с лековита вода, която протича през самата църква. Отпред са съградени девет чешми, през които тече святата вода. В близост до църквата е построена камбанария, по повод  10 годишнината от възстановяването храма.kambani

Празникът

Съграден и обновен, храмът и цялото парково пространство и до днес се поддържат от Дора Стоева и фирма „Тайми - Имайт”. Всяка година на храмовия празник в началото на септември се извършва тържествено богослужение и се организира  народно веселие.

DoraStoeva