PDAАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

На 11 май 2014 г., неделя, в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, Пловдивска духовна семинария отбелязва своя патронен празник. Тържествата започват в 9 ч. в сградата на Семинарията.

Историческа справка

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е едно от най-старите средни училища в България. Началото му е в далечната 1878 г., когато по настояване на Екзарх Йосиф в град Прилеп е основано свещеническо школо. През 1883 г. то е преместено в Одрин, а девет години по-късно вече е в Цариград, преобразувано в четирикласно училище и става известно като Цариградска духовна семинария. По-късно духовната семинария е прехвърлена в България, а през 1915 г. се установява в Пловдив. През 50-те години на ХХ в. Пловдивската духовна семинария, заедно със Софийската са слети и прехвърлени в Черепиш. През 1990 г. учебният процес в Пловдив е възстановен.

Пловдивската семинария днес

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е средно общообразователно духовно училище с прием след VІІ клас и петгодишен курс на обучение. Тя е под ведомството на Св. Синод. Духовен наставник е Пловдивският митрополит Николай, ректор е ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов.
В семинарията средно годишно се обучават 100 (сто) ученици на възраст от 14 до 19 години. Абитуриентите получават диплома за средно богословско образование. Тя е призната от Министерството и с нея може да се кандидатства както в духовни, така и в светски университети в страната и чужбина. Учениците живеят на пълен пансион като стипендианти на Св. Синод. Завършилите духовна семинария с успех над 4.00 ученици ще бъдат приемани без изпит  в новооткритата Православна духовна академия в гр. Пловдив.

Кой може да учи в Семинарията

За учебната 2014/2015 год. в Пловдивска духовна семинария “Св. Св. Кирил и Методий” ще се приемат за редовен курс на обучение ученици завършили 7-ми и 8-ми клас с примерно поведение и добър успех.
Най-късно до 6 юли 2014г. (неделя) , всички кандидати  трябва да подадат молби до Ректора на Семинарията, към които да приложат следните документи:
    1. Православно свидетелство за Свето Кръщение.
    2. Свидетелство за завършен клас или диплома за завършено основно образование.
    3. Препоръчително писмо от Епархийския архиерей /по служебен път/.
    4.Медицинско свидетелство, лична амбулаторна карта и ксерокопие от здравноосигурителната книжка на стр. 1, 2, 29 и 30 с нанесени имунизации.
    5. Саморъчно написана автобиография.
    6. Молба до ректора на семинарията /попълва се по образец в канцеларията/.

Документи ще се приемат с препоръчана поща /ксерокопие/ и по електронен път на  е-mail адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . На посочен  от кандидатите електронен адрес ще бъде изпратено потвърждение с входящ номер за получените документи.

Приемният изпит в Семинарията

Приемният изпит ще се проведе на 6 юли 2014г. от 11 часа в сградата на Семинарията. Той включва: Събеседване, Изпит по Пеене за проверка на музикалния слух на кандидата - гамата и една песен по желание /препоръчително  е да бъде църковна/, Молитвата “Отче наш” наизуст – на български или църковнославянски език.

 

Още по темата: