5

списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Виктория Христова e на 30 години. Родена е в град Плевен. Живее със съпруга си и малката си дъщеря в град София. Прави интересен блог за плетене http://knit-cat.blogspot.bg/. Запознайте се с нея!

PalitraStyle: Кога започнахте да плетете, кой ви научи?

Виктория Христова: Плета от много малка. Моята баба ме научи. Тя и нейни приятелки имаха нещо като клуб по плетене – събираха се веднъж в седмицата, пиеха чай, плетяха и си говореха. Ходех с баба си на тези срещи. Още пазя прекрасни и много топли спомени от онези дни.

PalitraStyle: Какво ви дава плетенето?

Виктория Христова: За мен плетенето е чудесен начин да релаксирам. То е моят отговор на забързаното, напрегнато и понякога доста изнервено ежедневие. Когато плета, се чувствам спокойна; умът ми е ангажиран с нещо различно и приятно. Виждам как лека-полека с ръцете си сама успявам да постигна желаните резултати. Всичко зависи от мен – аз избирам модела, цвета и дори за колко време да го оплета; нямам краен срок, освен ако сама не си поставя такъв. И усилията ми винаги се награждават, когато видя плетивото си завършено.

PalitraStyle: Защо решихте да правите блог?

Виктория Христова: Започнах блога, защото ми се иска да има повече информация и качествено съдържание по темата на български език. В мрежата потребителите могат да открият премного видео уроци, модели, техники и инструкции за плетене на английски, руски, турски и други езици, но почти нищо (или съвсем малко) на български език. Основната цел на блога е да предам моя ентусиазъм и повече хора да започнат да плетат.

PalitraStyle: Какви са моделите ви?

Виктория Христова: Обичам да плета неголеми модели – предимно шалове и наметки, но използвайки интересни техники, в чието изпълнение откривам предизвикателство. Напоследък (след раждането на детенцето ми) се увличам и по модели на детски дрешки, бебешки одеалца и играчки.

PalitraStyle: Какво ще посъветвате дамите, които искат да имат някакво хоби, например плетене?

Виктория Христова: Плетенето е чудесно хоби. Може да се практикува навсякъде – у дома, в парка, докато сме на път или пък в заведение докато чакаме приятел за среща. Не изисква особена подготовка и е доста евтино хоби. Плетенето не те изморява физически, но в същото време е един различен тип гимнастика както за пръстите, китките и ръцете (което е добра профилактика срещу артрит), така и за ума. Въобще ползите от плетенето са многобройни. Нещо повече – плетенето е хоби, което може и горещо призовавам да се практикува с децата. Ще се учудите с каква лекота и удоволствие децата ще се научат да плетат. Плетенето е много полезно за подрастващите. Развива у тях редица качества и умения като например търпение, концентрация, старание, творческо и математическо мислене. В блога ми има публикация именно по тази тема, озаглавена „Ползите от плетенето за малките деца“.