Палитра стил - PalitraStyle.com

Никулден – 6 декември, е един от най-големите български народни празници. Празнува се в чест на светеца-покровител на водите. Св. Никола властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят – рибите, юдите, самовилите, халите, демоните. Пази хората от потоп и удавяне.

Св. Никола – събирателен образ в народните представи

Освен като християнски светия, в народните представи в образа на Св. Никола се откриват и езически черти на хтоничните божества от подземния свят, влагата и плодородието. Изследователите сочат светеца за балкански приемник на древногръцките Посейдон – богът на морето и Харон – богът на отвъдния свят.

В народните представи Св. Никола е крилат момък с изключителна физическа красота, летящ над моретата и бдящ над рибарите и моряците. Християнската иконографска традиция изобразява Св. Николай Чудотворец като старец с дълга бяла брада.

Св. Никола е патрон на търговците, кираджиите. Помага на младите да се оженят.

Празникът Никулден днес

Най-важно място в празника заема трапезата. На нея в чест на Св. Никола задължително присъства прясна риба, главно шаран. Шаранът е пълнен с орехи, стафиди и/или ориз. Някои домакини приготвят рибник – шаран, увит в тесто.

Най-тържествено Никулден се посреща от именниците: Никола, Николай, Никол, Кольо, Николина, Николая и др.