novakovskiсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

В трагичните дни на септември 1944 г., дни преди победата, 15 млади мъже умират за България.
На 3-ти септември  БСП –Първомай  отбелязват 71 години от трагичните събития  в местността Сухото дере –Новаковския балкан с. Новаково. Тогава 15 партизани, повечето от селата в Първомайска община, загиват при сблъсък с полицията, дни преди навлизането на Съветската армия  в България и установяването на антифашистко правителство. В трагичните дни на септември 1944 г., дни преди победата, 15 млади мъже умират за България.

Септември 1944 г. Вижда се  краят и на българския монархо-фашистки режим. В началото на септември по решение на  ръководството на партизанска дружина “Райчо Кирков” частите на дружината се съсредоточат в м.”Кацарското дере.
През нощта срещу 3 септември лагерът разположен в Геженчовския елак е плътно обкръжен с двоен обръч. В блокадата са включени седем усилени роти и два полицейски отряда, една батарея с три оръдия и взвод с две оръдия и три минохвъргачни взвода. Силите на противника са около 1 700 войници и полицаи, въоръжени с пет оръдия и шест минохвъргачки, 112 картечници, стотици автомати и пушки.

В 6 часа сутринта е дадена заповед за настъпление. Осъществен е изненадващ удар с миномети и оръдия, които стрелят с пряко мерене от съседните височини. Възможност за организация не е имало. Партизаните се пръскат на отделни групи и търсят начин за спасение. Група от 50 – 60 човека, от които само неколцина въоръжени, навлизат в местността Слънкова скеля при вливането на Сухото дере в река Мечка и попадат под жесток обстрел. Част от невъоръжените партизани се предават, а други залягат около партизанката Искра, която призовава войниците да не стрелят срещу своите братя. Стрелбата продължава. Падат покосени хора без оръжие, които се предават. Искра се изправя и с единствения пистолет в групата открива огън, но пада разкъсана от граната хвърлена от фашистки офицер. Загиват още 14 мъже. В плен падат 52-ма партизани, много са и ранените. Врагът ликува от победата. Но на 5 септември дружина „Райчо Кирков отвръща на удара, а 4 дни по- късно, на 9 септември 1944 г., идва и пълната победа.

Девети септември е венецът на борбата за по-добър живот. 71 години по – късно тези събития, трагични по своята същност, се тълкуват свободно от представители на различни идейни течения . Но колкото и демагогски да се представят тези исторически факти, истината  е, че това са хора, които  са отдали силите си и живота си в борбата с най- страшния бич в политическото устройство на Европа – фашизма. Не може да пропуснем, че техните прогресивни идеи са били част от духа на това време, че те са се борили за един по- добър живот.
Поклон пред саможертвата им.