VarvaraАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

На 4 декември е денят на Варвара. Празникът се нарича още Женска Коледа. На този ден православната църква чества Св. Великомъченица Варвара.

Значение на празника

Празникът е неделима част от комплекса Сава и Никулден, както и от предхождащия го Андреевден. Варвара персонифицира болестите и заедно с това символизира плодородието, покровителствайки домашните животни, здравето и брака. Видното е, че и тук е налице полиморфното натрупване на отношение към тайнствени езически божества и християнски символи. При Варвара двойнствеността е акцентирана и от факта, че нейният ден попада в периода на преход от есен към зима. Това е гранична зона, време, в което денят се изравнява с нощта.

Народната традиция на празника Варвара

Вярва се, че Св. Варвара е покровителка на шарката и детските болести. Представата за нея е като за грозна, куца старица, която с патерицата си удря децата и те се разболяват. За омилостивяването й, жените месят пресни погачи, мажат ги с мед и раздават от тях. На трапезата задължително в този ден има ястие от вариво.

В някои региони на България се е запазил обичаят девойки, наричани варварки, да обикалят по домовете и да пеят обредни песни за здраве и плодородие. От тук идва и другото название на празника Женска Коледа, защото участват само момичета.

Как да отбележим празника на Варвара

Ако имате малки децата, направете или купете питка, намажете я с мед, наречете я за здраве и изяжте със семейството. Ако постите, да сготвите ястие от вариво би било много подходящо. Не забравяйте да поздравите ваши познати, които носят името Варвара, защото те празнуват имен ден.

* Иконата е дело на художничката Лена Костадинова.

Още по темата: