Levskiсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

На 11 октомври 2015 г. в село Труд бе открит паметник на Васил Левски. Това е първият монумент на Апостола, на който редом с неговото име е изписан и църковният му сан: ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ.

Рано сутринта негово преосвещенство епископ Арсений пристигна в село Труд, за да освети параклиса в близост до паметника – Успение на Пресвета Богородица, където отслужи Божествена света литургия.

Малко преди 11 часа проливният дъжд спря и всички жители и гости на селото се събраха пред паметника на Дякона. Последва ритуално вдигане на бялото покривало на каменния образ на Левски, а епископ Арсений го благослови със светена вода. Свещеник Кирил Тошев от село Труд разказа пред присъстващите за идеята да се издигне паметник на Васил Левски. Майсторът на гранитния образ на Апостола – скулпторът Иван Тотев заяви пред всички: “В моето съзнание образът му е свързан с една изключителна твърдост, решителност и една изключителна прозорливост, поглед в бъдещето, който надхвърля нормалните човешки възможности.”

Кметът на селото Николай Копринков приветства всички присъстващи и благодари горещо на дарителите, с чиито средства е построен паметникът.
На тържеството присъстваха Димитър Иванов, Георги Гергов и Димитър Дъбов. Празничната програма продължи с изпълнения на децата от детската градина и училището в село Труд, както и на самодейния певчески колектив при читалището.