GeorgiaPetrovaПалитра стил - PalitraStyle.com

На 24 март 2014 г., понеделник, от 18 часа в Регионалния исторически музей – Пловдив, ще се състои поредният концерт от Баховия цикъл за Добре темперирано пиано. Вход свободен.

Изпълнители са Райна и Георгия Петрови – майка и дъщеря. Тяхна е идеята за представянето на фугите и прелюдиите от двата тома на непреходното произведение на Йохан Себастиан Бах в поредица концерти пред публика.

Идеята

Всъщност идеята е на 28 годишната пианистка Георгия Петрова. Преди около 3 години тя споделя своето желание да представи това голямо произведение пред публика в поредица концерти. Нейният баща, покойният вече професор Петров от клавирната катедра на Академия за танцово и изобразително изкуство - Пловдив, проявява ухота и я подкрепя, макар да си дава сметка, че подобно начинание е много отговорна и много мащабна задача.

“Въпреки че Фугите и прелюдиите от Добре темперирано пиано са написани в началото на 18 в., те са с модерна и актуална тематика, която звучи космически. А всичко това е провокиращо както по отношение на изпълнението, така и за възприемането им” – аргументира своята идея Георгия Петрова.

Днес, няколко години по-късно, с безрезервната подкрепа и участие на майка й Райна Петрова и съдействието на Стефан Шивачев – Директор на РИМ - Пловдив, проектът се реализира като вече е придобил поливалентен характер, защото освен клавирния звук и въздействие са включени слово и мултимедия.

Добре темперирано пиано на Бах е музикалната библия, според Бетовен

Цялото произведението на Бах се състои от 48 прелюдии и фуги. Написано е в строг полифоничен стил във всички възможни тоналности в т.нар. добре темпериран строй. “Гамата се състои от 6 степени – 6 цели тона. Всеки един от тях се разделя на два полутона, следователно се получават 12 мажорни и 12 минорни тоналности” – обяснява г-жа Райна Петрова, която е преподавател в Академия за танцово и изобразително изкуство - Пловдив. “Двата тома за Добре темперирано пиано съдържат по 24 прелюдии и фуги. С цел по-лесното усвояване от публиката, ние сме ги обособили в 8 концерта с по 6 прелюдии и фуги (3 минорни и 3 мажорни). Първите концерти бяха през октомври и ноември 2013 г., сега продължаваме с останалите, които ще се състоят на 24 март, 07 април и 28 април 2014г” – допълва г-жа Петрова.

Защо

С представянето на двата тома Добре темперирано пиано на Бах, Георгия и Райна Петрови искат да прехвърлят ментални мостове между композитор, изпълнител и публика. “Задачата ни е чрез музиката да осъществим не количествени, а качествени натрупвания в съзнанието на хората, с което да подобряваме и разширяване техните естетически музикални познания. Всъщност по този начин ние провеждаме своеобразна музикална профилактика като фокусираме интереса на публиката към нещо истинско и естествено” – казва Райна Петрова.

Видео от концерта на 10 март 2014 г. Йохан Себастиан Бах - Добре темперирано пиано Том ІІ, BWV 830b Прелюдии и фуги от №1 до №6, изпълнява Георгия Петрова