Baleff sofiaПалитра стил - PalitraStyle.com

Снощи софийската публика в зала България стана свидетел на спектакъл от световна величина. Под диригентството на маестро Павел Балев мецосопраното Веселина Кацарова поднесе на почитателите на класическата музика букет от ярки оперни изпълнения. Събитието се състоя с  участието на оркестъра на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов".

Концертът започна с "Кармен" на Жорж Бизе, продължи с Хор, речитатив и рондо на Изабела от „Италианката в Алжир”  на Росини, а след това навлезе във френската романтика -  Увертюра към операта „Раймонд” на Амброаз Тома и Ария на Далила от „Самсон и Далила” на Камий Сен Санс. От италианската опера прозвуча  ария на принцеса Еболи (Песен на воала) от „Дон Карлос“ на Верди. От руския репертоар бяха изпълнени валс от „Евгени Онегин“ на Чайковски, Ария на Йоана от „Орлеанската дева“ на същия композитор и Танц на акробатите от „Снежанка“ на Римски Корсаков.

Vesselina KasarovaПо програма концертът трябваше да завърши с италиански веризъм, но под нестихващите аплодисменти на публиката след изпълненията „Палячи“ на Руджиеро Леонкавало и Ария на принцеса де Буйон от „Адриана Лекуврьор” на Франческо Чилеа, той продължи. Пред екзалтираната публика Веселина Кацарова изпълнени една от най-нежните арии в бароковата музика на Хендел.

Развълнувана от отношението на публиката, Веселина Кацарова се обърна към присъстващите с прочувствени думи: „За първи път съм на сцената на Софийска филхармония и съм много развълнувана“ – започна примата. „Благодаря на маестро Павел Балев,  чиято беше идеята за този концерт!" – продължи тя. Веселина Кацарова потърси в публиката своя преподавател професор Реса Колева, към която отправи думи на благодарност за изграждането й като певица, както и за житейските уроци, които е научила от нея.

Емоционалното изпълнение на „Облаче ле бяло“ просълзи всички.  Концертът завърши с бис на „Кармен“ и възторжените аплодисменти на публиката.