lunata Палитра стил - PalitraStyle.com

Луната като спътник на Земята, оказва влияние не само върху планетата, но и върху всички живи същества, живеещи на нея.

Лунното въздействие върху планетата Земя

Луната се намира на 384 400 km. разстояние от Земята. Тя извършва една пълна обиколка по орбитата си за около 28 дни. За един час Луната се придвижва на фона на звездите на около 0,5° или един неин видим диаметър. Гравитацията й е 1,622 m/s². Именно гравитационното привличане, което Луната оказва върху Земята, е причина за океанските приливи. Приливите и отливите са в синхрон с положението на Луната спрямо Земята.Различни са стойностите на гравитационното поле в противоположните части на Земята. Тази страна на Земята, която е по-близко до Луната се притегля с по-голяма сила от отдалечената от Луната страна. Земята се завърта около оста си веднъж в денонощието, следователно всяка точка от планетата преминава два пъти през прилив и два пъти през отлив за 24 часа или на всеки 6 часа се редуват приливи и отливи.

Влиянието на луната върху жените

Луната е символ на женското начало и затова тя най-силно оказва своето въздействие върху женския организъм. Лунният цикъл е с дължина 29,5 денонощия и съвпада с женския менструален цикъл. Луната влияе и върху способността на жената да забременява. Наред с женския менструалния цикъл, бележитият чешки учен д-р Ойген Йонас доказва съществуването на 2-ри паралелен, естествен цикъл при жената, който е космо-биологически. Той е изцяло съобразен с фазите на луната. В него има дни, в които жената е най-фертилна. Това са дните около момента, когато транзитното слънце и транзитната луна правят същия ъгъл, който са имали и в момента на раждането й.
Бременността трае 10 лунарни месеца. Най-много бебета се раждат при пълнолуние.

Луната влияе върху човешката дейност

Всеки е изпитал „върху гърба си” какво е да имаш късмет и какво е да имаш малшанс. А замисляли ли сте се, че за всяко нещо си има подходящо време? Луната оказва влияние върху нашите мисли и действия. Затова, ако дадено нещо се стартира в подходяща фаза на луната, то ще доведе до успех.

При новолуние се генерират идеи, чертаят се планове за бъдещето.

При нарастваща луна се стартират проекти, открива се банкова сметка, влиза се в нов дом. Ако косата се подстриже, расте по-бързо.

При пълнолуние се изостря чувствителността, някои хора страдат от безсъние, организмът задържа повече течности, раните кървят по-обилно.

При намаляваща луна се завършват задачи, прави се равносметка, лекуват се болести, ефектът от епилацията трае по-дълго.
 
Луната влияе върху растенията и животните

Когато се засаждат растения, е препоръчително да се избере подходящ а фаза на луната.

Засяването и засаждането на растенията, чийто плодове се развиват в почвата (картофи, моркови, цвекло и др.) трябва да става при намаляваща се Луна, а растенията чийто плодове са над земята – при растяща Луна. Пълнолунието и новолунието са кризисни моменти, когато е преходът от един ритъм към друг. В такива моменти не се формират нито корени, нито надземни части. Тогава нито се сее, нито се засажда.

По новолуние рибата кълве най-много, докато при пълнолуние е обратното.

Проучванията направени през последните години, доказват влиянието на Луната върху репродукцията на дивеча -муфлон, дива свиня, благороден елен, елен лопатар, сърна и глухар.

Животните нападат и хапят повече при пълнолуние.

 

Още по темата: