Палитра стил - PalitraStyle.com

Недалеч от Чирпан, в землището на с. Златна ливада се намира най-старият действащ манастир в Европа – Св. Атанасий Велики. Български учени и общественици от ранга на проф. Росен Милев и проф. Аксиния Джурова вече представиха неопровержими доказателства за това и продължават да работя за популяризирането на манастира сред широката общественост на национално и международно ниво.

На 2 май се чества храмовият празник на манастира

Всяко година се отбелязва с Божествена света литургия, водена от Старозагорския митрополит, а след това на манастирските поляни има народно веселие.

Тодорка Радева разказва

Всъщност манастирът винаги се е почитал от местното население. Благодарение на разказите на възрастни хора, до нас стигат няколко предания, свързани със святото място. За тях и за други любопитни подробности ни разказва Тодорка Радева – жител на с. Златна ливада, работила два мандата като кметски наместник в селото и допринесла в голяма степен за съживяване на манастира като дестинация, църковен и туристически обект.

Св. Атанасий и аязмото

Старите хора от с. Златна ливада и до днес разказват как навремето Св. Атанасий е спрял по тези места за почивка на път за Вселенския събор в Сердика. Тогава той видял един овчар, който спял край реката. Св. Атанасий го събудил и му рекъл: “Събери дружина и преместете тази голяма скала. Под нея има лековита вода”. Овчарят го послушал, събрал хора и с дружни усилия отместили скалата, изпод която бликнал извор. Водата наистина се оказала лековита.

И до днес на това място съществува аязмо, вече доста облагородено, от което вярващите могат да пият чудотворната вода. Доскоро кладенецът е бил отворен и всеки праведен, който се оглеждал в него, можел да види образът Св. Атанасий Велики. От съображения за сигурност, днес кладенецът е покрит и заключен. Лековитата вода е изведена през чешма.

Заровената икона на Св. Атанасий

Друга легенда гласи, че един ден докато едни пастир си почивал със следобедна дрямка, под сенките на дърветата, му се присънил сън. Човек в бели дрехи – самият Св. Атанасий му се явил и му казал, че под съседното дърво е заровена икона. Пастирът се събудил и веднага се заел да разравя оказаното място. И ето - точно както му било казано в съня – намерил икона на Св. Атанасий. И до днес тази икона се пази в манастира.

Да се махнат овцете от манастира

По време на комунизма, манастирският имот е бил пригоден за отглеждане на овце. На една жена от село – баба Димка (бабата на съпругата на треньора Стойчо Младенов) й се присънва сън: появил се Св. Атанасий и й казал: “Кажи на кмета да махне овцете от манастира, защото ако не го направи селото го чака лошо, а също така нещо много лошо ще се случи на сина на кмета”. Бабата изпълнила заръката на светеца и разказала всичко на кмета. Той обаче не повярвал на казаното и нищо не правил. След няколко нощи обаче на него самия му се присънил същия сън. Още на следващата сутрин отишъл в Чирпан и помолил партийния секретар да разпореди да се изведат овцете от манастира. Молбата му била удовлетворена – овцете са изведени, мястото е почистено и манастирът се отваря за посетители.

Иконите от иконостаса в малката манастирска черква са донесени от самия Левски

ikoni Sv.AtanasiiВ манастира Св. Атанасий, Левски е отсядал няколко пъти. И днес може да се види стаята – скривалище на Апостола. При една от своите обиколки, Левски е минал през Чирпан, където се е срещнал със своя приятел и съратник Георги Данчов - Зографина. От Чирпан се е отправил към с. Ябълково, където трябвало да организира таен комитет. В книгата си “По стъпките на Апостола” авторът Славчо Делчев предава разказ, записан от самия него, когато е бил дете, разказан му от съвременник на Апостола – дядо Георги Чапразов от с. Ценово, жив свидетел на случката. На път за с. Златна ливада Левски спира да се срещне със свои хора, овчари. В колибата си те го канят на вечеря. Преди да започнат да се хранят всички стават, за да кажат молитва. Левски им казва да почакат и “изважда от дисагите продълговата бохча от фин градски плат”. От нея развива иконата на Св. Атанасий. Последователно изважда още три икони: на Св. Йоан Кръстител, на Иисус Христос и на Богородица с младенеца. Обяснява, че Зографина ги праща за манастира. Всички са впечатлени от майсторски изрисуваните свети ликове и с вълнение казват молитвата си пред тях. Късно през нощта Левски доставя ценната пратка до манастира. И днес, тези икони са на иконостаса в малката манастирска черква.

 

Още по темата: