dekupag boxПалитра стил - PalitraStyle.com

Сигурно с възхита сте се наслаждавали на обикновени предмети от бита, които изглеждат прелестно, благодарение на декорацията си. Кутии, бутилки, купи, вази, свещи и др. с изящните рисунки по тях, с умело подбраните цветови комбинации носят усещането за романтика, ретро стил и уют. Те са толкова красиви и специални,  благодарение на една древна техника, която се практикува и днес – декупаж.

Какво представлява изкуството декупаж

Декупажът е техника, която позволява украса на различни предмети от стъкло, дърво, метал, керамика, пластмаса, текстил и др. Има различни начини за декупаж, в зависимост от това какво се цели като краен продукт. Една от най-известните техники е използването на мотив от хартиена салфетка. Избраната картинка се изрязва и внимателно се залепва върху предмета със специален лак, наречен салфетен лак. След като изсъхне добре, идва ред на дорисуването и оцветяването с бои. Накрая отново се покрива с няколко слоя лак.

От къде идва изкуството декупаж

Въпреки, че думата е френска, декупажът пази своите корени от древен Китай, където през 12 в. започнали да използват тънка червена хартия за украса на различни предмети. За първи път за декупажа като изкуство, се споменава в края на 15 в. в Германия. Там използвали тази техника за украса на мебели. През 17 в. декупажът става много моден във Венеция, когато на мода дошли мебелите, инкрустирани с японски и китайски орнаменти.

Други техники на декупаж

Съществуват и  техники за състаряване на предметите. Те са много подходящи, ако се цели предаването на антикварен вид на предмети от бита.  Някои по-известни техники са – Кракле, Шебби Шик, трансферна техника, техника с варак, техника с антична пудра, с релефна паста и др. За тях се използват различни материали, които могат да се закупят от всеки магазин за художници.

 

Още по темата: