voteПалитра стил - PalitraStyle.com

Държите ли на достоверната информация, то направете си труда да си я набавите сами. Както за всяко друго нещо, така и за предстоящия вот, човек иска ли да бъде информиран трябва сам да го стори. Необходимо е просто да изчете Изборния кодекс, за да получи информация от извора - за все по-коментираната тема за преференциалния вот и за начина на разпределение на мандатите.

Широко разпространено е схващането, че политиците ни са нечестни и манипулативни. Защо тогава продължаваме да очакваме те да ни обяснят що е то преференция и има ли смисъл от нея?! Хиляди гласоподаватели останаха излъгани на предишния евровот, точно защото от партийните централи решиха да не коментират възможностите, които предоставя новият изборен закон с т.нар. преференциално гласуване. Е, видяхме до какво доведе всичко това – до разочаровани политици и избиратели, до случайно избрани евродепутати и пр. Първа Меглена Кунева застана пред електората и обясни колко важно е било, че даже и задължително, да се посочва преференция. Но за съжаление това тя го стори твърде късно, след като самата стана жертва на незнанието и неинформираността на собствените си избиратели.

Затова нека сега на предстоящите избори за Народно събрание, всеки, който има самочувствието да се нарича член на гражданското общество, да се запознае с Изборния кодекс, приет от ХLII Народно събрание на 21 февруари 2014 г., повторно приет на 4 март 2014 г.,  и по-конкретно с Глава петнадесета - ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, както и с Приложение № 1 към чл. 248 – МЕТОДИКА за определяне на резултатите от гласуването и разпределяне на мандатите при избори за народни представители.

Още по темата: