I LambrovПалитра стил - PalitraStyle.com

Изкуството е един посредник на неизразимото. Гьоте

Иван Ламбров е роден през 1963г. в град Ямбол. Завършил е Националната художествена академия “Н.Павлович”, София, в класа на проф. Тома Върбанов, специалност “Стенопис” към факултета по Изящни изкуства. Член е на Съюза на художниците в България. Творецът е реализирал 17 самостоятелни изложби живопис, 12 самостоятелни изложби стъкло и има участие в над 65 общи изложби. Живее и работи в Пловдив.

Творчеството на Иван Ламбров

Иван Ламбров е творец, който умее да създава изкуство с различни изразни средства. Сферите на творческите му изяви са скулптура, витраж, живопис, акварел, мозайка и фреско. Негово дело са витражите на няколко православни църкви в България, както и на единствената по рода си стъклена икона Св. Богородица Елеуса, която е разположена във водите на аязмото на Рибната църква  „Св. Богородица - Благовещение” в Асеновград. Иконата е реплика на чудотворната икона, която се помещава в самата църква. Автор е на витражи в много хотели, казина, ресторанти и клубове, обществени сгради и частни домове.
Важно място в творческа палитра на Иван Ламбров заемат произведенията му от стъкло – стъклени картини и стъклени скулпутри.

Особености на стъклената техника

Освен с четка върху платно, Иван Ламбров с майсторство и с голямо удоволствие твори картини от стъкло. Видял за първи път техниката в Германия, вече дванадесет години той работи със стопено стъкло. Споделя, че не са много творците, които се занимават с този вид изкуство. Малко са и галериите за  стъкло в света. В Европа безспорният лидер  в тази творческа сфера е Чехия.
stopeno stakloСъществуват различни техники за направата на стъклените картини и скулптури. Иван Ламбров е категоричен, че всеки автор сам достига до своята техника и майсторлък. Освен, че създаването на този вид изкуство е сложно и  трудоемко, то е и свързано със сериозни финансови инвестиции както по отношение на материалите, така и по отношение на оборудването. Най-съвременната техника за създаването на произведения от стъкло е т.нар. техника на стопеното стъкло. За разлика от другите техники, при които се работи със студено стъкло при стайна температура, за стопеното стъкло е необходимо използване на пещ с електронен температурен контрол за управление на процеса на темпериране с изключителна прецизност.  

Стъклото като изразно средство в творчеството на Иван Ламбров

Стъклото като материал дава много и различни възможности за трансформиране на идеите на художника.  Чрез него Иван Ламбров създава ефирни и нежни ледени зимни пейзажи, ярки и категорични летни импресии, разказва  за красотата на морския бряг и за магичната реалност на морските дълбини, претворява в цветове света на музиката, извайва в триизмерни форми древни митове и фригийски легенди. Всяко негово произведение от стъкло е многопластова приказка, абстрактен изказ на изострена чувствителност и преживяна емоция.


Посетете сайта на Иван Ламбров:  http://www.ibisartglass.com