mitropolit seminariaПалитра стил - PalitraStyle.com

15.09.2014 г., Пловдив

Точно в 8 часа започна празничният молебен в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий” по случай първия учебен ден. Службата възглави Негово Високо Преосвещенство Пловдивски Митрополит Николай.

Тази година новият випуск семинаристи се състои от 14 момчета. Общо в училището се обучават 75 ученика, всички стипендианти на Св. Синод на Българската православна църква.
„Предстои през новата учебна година на Пловдивската духовна семинария да извършите благословен труд, да проявите прилежание, трудолюбие, кротост, смирение, за да се обогатите, да усвоите доброто и полезно знание. Учете и знайте, и по доброто се дръжте” – каза в словото си към учениците Митрополитът.
Той предаде приветствие и благословение от Негово светейшество Патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква към всички учащи и учащи се и пожела „Честита, щастлива, доброплодна, успешна и душеспасителна учебна 2014/2015 година".

Статут на семинарията

Семинарията е  Средно общообразователно  духовно училище с прием след VІ клас и пет годишен курс на обучение. Тя има за цел да подготви просветени, достойни личности на обществото – свещенослужители и други служители на Българската православна църква, усвоили основните истини на православното християнско учение и възпитани в родолюбие и евангелски добродетели. Семинарията е под ведомството на Светия синод на Българската православна църква. Ръководител на училището е Ректорът – ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, в качеството си на пратеник на Св. Синод.

За учениците на семинарията

Възпитаниците на Пловдивската духовна семинария получават научна, но в изключителна степен и нравствена подготовка. В богословските дисциплини се изучават основите на християнския морал и добродетели и се формират устойчиви ценности на духа. Този процес протича паралелно със задълбоченото възприемане на богатата църковна история и богослужебна практика. Учениците получават солидна  подготовка и по общообразователните предмети. Усиленото изучаване на класическите езици – латински и старогръцки – създава в семинарията атмосфера на класическа гимназия. Интензивно се изучават още английски и руски език.
Завършилите получават диплома за средно богословско образование, призната от просветното министерство и с нея може да се кандидатства както в духовни, така и в светски университети в страната и чужбина.