logoАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Със 73 студенти стартира първият випуск в новооткритата Православна духовна академия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив. Официалното откриване на учебната година ще се състои на 1 септември 2014 г.

Програма

От 8:00 часа ще бъде отслужен празничен молебен и водосвет в храма на Академията.
В 8:30 часа започват учебните занятия на студентите задочно обучение. Програмата стартира с предмета „Въведение в богословието”, който ще бъде воден от духовния наставник на висшето училище Негово Високо Преосвещенство Пловдивски Митрополит Николай.

Профил на студентите в Академията

Приетите студенти в ПДА са 73 като 15 от тях са жени. За задочна форма на обучение са се записали 55 човека, 18 за редовна. Курсът на обучение в Духовната академия е четиригодишен (осем семестъра), като успешно завършилите студенти получават диплома за висше богословско образование.

Учебният план

В учебния план основният акцент се поставя върху богослужебната подготовка на студентите (участие в богослужението с четене, пеене и проповед), върху библейската и патристична култура, върху изучаването на класическите езици  с оглед свободното ползване на първоизворите и върху догматическото и нравственото богословие.
Учебните занятия ще бъдат водени в специално пригодена аула в сградата на Академията. Студентите могат да се възползват от възможността да живеят в пансиона, с който разполага висшето учебно заведение.
Учебната година за студентите редовно обучение ще започне на 1 октомври 2014 г.

За Академията

Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий” е висше богословско училище под ръководството на Св. Синод на Българската православна църква. Тя е продължител на традицията на Духовната академия от 1950-1991 г.

Академията подготвя свещенослужители, църковнослужители, учители за българските духовни училища и др. Завършилите академията могат да се реализират в областта на християнската просвета, духовната култура и църковната администрация.
www.duhovna-akademia.org

 

Още по темата: