Палитра стил - PalitraStyle.com

На 2 декември 2016, петък, в артгалерия „Анастас“, неподражаемият Анастас Константинов открива изложба-живопис, в която ще представи най-новите си творби.

Anastas 2016

За пореден път художникът има с какво да изненада своите почитатели и колекционери. Той излага шестнадесет нови платна, като петнадесет от тях носят името „Танц“. Шестнадесетата картина той рисува в продължение на почти година и е шедьовърът на изложбата.

Свикнали сме Анастас Константинов често да ни представя „музикални картини“, обикновено с джаз „звучене“. Този път маестрото показва танцът.  Публиката ще бъде впечатлена от преобладаването на бялото като основен фон в творбите. И въпреки, че бялото по принцип носи усещане за тишина и спокойствие, от тези картини струи динамика и заряд. Танцуващите фигури показват символичния, изначален танц на мъжкото и женското начало, трансформираната сексуална енергия, плодотворяща повторяемостта на света и вечното обновление на живота.

Въпреки че художникът не обича клишетата, няма как да не илюстрираме като контрапункт съжителството на „танцуващите картини“, изразяващи динамиката на земното и масленото платно "Планетарен прах" с внушителни размери, повдигащо завесата към един друг, различен, възвишен, духовен, вселенски свят.

Застанеш ли пред картината усещаш съвсем осезаемо повика на божественото. Магнетичните цветове, които притеглят погледа и мистичната централна фигура в лилава тога, с ореол, но без лице, на мястото на което прозират небеса, с крила, на всяко от което има по едно всевиждащо око, разпръснатите мраморни мъжки лица - отломки от минали животи и човешки цивилизации, карат зрителя да навлезе в дълбините на паметта и въображението.

Чрез своето изкуство Анастас Константинов провокира освобождаване на неподозираната чувствителност, която всеки човек носи у себе си.  Чувствителност, потисната от динамиката на ежедневието, от мобилните телефони, компютрите, телевизията, от разделното време, в което живеем.

„Да помагаш на хората с дух, това е много значимо . В този смисъл аз им откривам духовен портал, за да може всеки да почувства божественото в себе си. Както пише в Библията “АЗ КАЗАХ: БОГОВЕ СТЕ ВИЕ”, Псалм 82:6 и Йоан 10. Вероятно затова всеки, който до момента е видял картината има усещането за досег с божественото “ – казва художникът.

Изложбата ще продължи до 10 януари 2017 г.

Още по темата: