Sv.DimitarПалитра стил - PalitraStyle.com

Това е празникът на св. Димитър, един от най-почитаните светци в народната ни култура. Димитровден е централният годишен ориентир в етничните ни територии и затова обредните практики фиксират представи, свързани с прелома – преход към зимата.

Хората считат светеца за родственик на св. Петка. Легендите за св. Димитър го сочат като по-голям брат на св. Георги или за негов брат-близнак. В иконопистта двамата светци-войни толкова много си приличат, че единствения белег, за различаването им  е цветът на коня, който яздят – св. Димитър винаги е изобразен на червен кон, а св. Георги на бял.

Според народните представи от Димитровден започва зимата; народната поговорка гласи: Георги лято носи, Димитър – зима. Някъде наричат празника Разпуст, защото на този се освобождават ратаите и слугите и се цанят (договарят) за следващата година. Краят на селскостопанската работа се отбелязва със селски сборове, хора и песни.

Вярва се също така, че св. Димитър е брат на архангел Михаил (душевадника) и покровител на отвъдния свят – на умрелите предци. Затова около Димитровден е една от най-големите задушници, на която задължително се раздават варено жито и питка за помен.

На Димитровден празнуват Димитровците и Димитринките – в чест на името, което носят – за здраве и дълголетие.