eggАвтор: Антония Петрова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Яйцата са незамени за зравословното хранене. Те съдържат почти всички ценни хранителни субстанции, необходими за живота на хората. Едно стандартно яйце съдържа 73% вода, 13,5% белтъчини, 11,5% мазнини, 0,8% въглехидрати, 1% минерални соли.

Консумирането на 1-2 яйца дневно стимулира обмяната на веществата, повишава хемоглобина в кръвта, повишава общия тонус в организма и покрива 20-40% от дневната нужда на човека от белтъчини от животински произход и цялата му нужда от желязо и витамини А и В2.

Белтъкът
По химичен състав белтъкът се различава съществено то жълтъка. Той съдържа много вода, белтъчини, съвсем малко въглехидрати и почти никакви мазнини. Ето защо той е препоръчителенипри различни диети.

Жълтъкът
Жълтъкът съдържа вода, белтъчини, лецитин, много мазнини и е богат на витимани. Значителното съдържание на витамин А и витамин Д прави жълътъка незименим помощник при укрепване на устойчивостта на организма към заболявания. Заради наличието на тези витамини консумацията на жълтък предпазва детсткия организъм от рахит. Жълтъкът съдържа още витамини В1, В2 и Е. В жълтъка няма въглехидрати, но пък има известно количество млечна киселина, а също така и лесно усвоими пълноценни белтъчини и  мазнини. Яйченият жълътък съдържа ценни минерали като калций, желязо, фосфор и магнезий. Той е незаменим при анемии, рахит, диабет, физическа и нервна преумора.

Лецитинът в яйцата
Съдържанието на лецитин в яйцата обуславя важната им роля при обмяната на веществата и изгражаденото на на нарвните клетки, а също и за пренасянето на мазнините от черния дроб в тъканите. Лецитинът на яйцата е важен фактор за обмяната на липидите, включително и на холестерола.

Холестеролът в яйцата
Холестеролът е особено характерна съставка на яйцето. Количеството му е около 240 мг. в едно яйце. Това е десет пъти повече, отколкото в сметаната, но пък три пъти по-малко, отколкото в телешкия мозък. Холестеролът има извънредно голямо значение за нормалното функциониране на организма. Той е изходен метаболит в синтеза на половите хормони и хормоните на надбъбречните жлези. Той участва в изграждането на мембранните структури.

Любопитно за яйцата
Яйце със средно тегло около 60 г. предоставя 92,4 калории. Белътчините от кокошите яйца се усвояват почти изцяло то човешкия рганизъм – от жълтъка – 95%, а то белтъка – 98%. За сравнение  белтъчините от рибата се усвояват в 83%, от месото 75-80%, от кравето мляко – 75%, от фасула – 40-70%.

Още по темата: